Technologie » Komputery

III Liceum Ogólnokształcące szkoli programistów!

Prowadzenie dodatkowych zajęć z zakresu programowania i promowanie rozwiązań IT wśród młodzieży to tylko niektóre założenia współpracy, które zawarło III Liceum Ogólnokształcące im. K.K. Baczyńskiego z Transition Technologies, polską firmą informatyczną.

Podpisane porozumienie to odpowiedź na obecne zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu IT. Na dzień dzisiejszy w Polsce brakuje ich ok. 50 tys.. Z kolei według raportu Komisji Europejskiej „E-skills for job in Europe” na europejskim rynku pracy deficyt specjalistów w branży IT wynosi aż 500 tys.

- Niedobór specjalistów na rynku pracy, to aktualnie jedno z największych wyzwań przed jakimi stoi większość przedsiębiorstw, chcących dynamicznie się rozwijać. Jako polska firma informatyczna skłania nas to do podjęcia działań mających na celu uświadomienie młodzieży trendów kształtujących rynek pracy, ale także edukowanie w zakresie konkretnych umiejętności informatycznych – mówi prof. Konrad Świrski, Prezes Transition Technologies S.A.

Kompetencje w zakresie IT to podstawa

Podpisane z końcem października porozumienie między szkołą a firmą Transition Technologies obejmuje realizację wspólnych przedsięwzięć takich jak: szerokiej promocji informatyki wśród uczniów, współorganizacji zajęć koła informatycznego, fundowanie nagród dla zwycięzców konkursów wewnątrzszkolnych z zakresu programowania, czy promocja uczniów wyróżniających się wiedzą i umiejętnościami.

Warto dodać, że poza warszawską siedzibą, firma posiada swoje regionalne przedstawicielstwo także w Białymstoku i obecnie zatrudnia tu ponad 170 pracowników. Co więcej, spółka zobowiązała się do organizacji szkoleń, a także innych spotkań o naturze edukacyjnej z udziałem młodzieży jak również kadry pedagogicznej. Pierwsze zajęcia koła informatycznego odbyły się już 18 października.

- Jesteśmy przekonani o tym, że zdobyta wiedza z zakresu podstaw programowania przyczyni się w efekcie nie tylko do podniesienia poziomu kształcenia, ale także lepszego przygotowania młodych ludzi do wejścia na rynek pracy - mówi Małgorzata Górniak, Dyrektor III Liceum Ogólnokształcącego im. K.K. Baczyńskiego w Białymstoku.

III Liceum Ogólnokształcącym im. K.K Baczyńskiego w Białymstoku jest kolejną szkołą, która dołączyła do ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Zaprogramuj swoja przyszłość”, realizowanego przez firmę Transition Technologies od listopada ubiegłego roku. - Celem programu jest uświadomienie młodzieży jak ważną kompetencją jest umiejętność programowania na dzisiejszym rynku pracy, a tym samym zachęcenie ich do studiowania kierunków informatycznych – dodaje prof. Konrad Świrski.

Mondaypr