Społeczeństwo » Społeczeństwo

Ile kosztuje porada prawna?

• Ceny porad prawnych w dużych miastach różnią się • Cennik porad prawnych nie istnieje • E-porady prawne dają przejrzystość kosztów usługi

Warszawa, Kraków, Wrocław – czy miejsce zamieszkania ma znaczenie, gdy zależy nam na uzyskaniu porady prawnej i jej wycenie? Ile powinna kosztować profesjonalna porada prawnika?

Cennik radcy prawnego

Tak naprawdę nie istnieje coś takiego jak cennik, którym mogliby posługiwać się wszyscy radcy prawni. Środowisko prawnicze zdaje sobie sprawę z faktu, że byłoby to duże ułatwienie dla osób chcących uzyskać poradę prawną, niestety w praktyce takie przedsięwzięcie jest niemożliwe do zrealizowania.  Z kilku powodów.

Przede wszystkim cena porady prawnej zależy od wielu niuansów, takich jak stopień skomplikowania sprawy, ilość dostępnych danych (np. to, jak wielu starań wymaga od radcy zdobycie niezbędnych informacji na temat przedmiotu sprawy) czy dziedzina prawa. Dużo łatwiej jest np. ustalić, ile kosztuje porada prawna w sprawie rozwodu, ponieważ ten temat należy do najczęściej poruszanych. Trudniej i drożej będzie w przypadku doradztwa w sprawie przepisów podatkowych, prawa handlowego czy prawa zamówień publicznych. Nie oznacza to jednak, że cena w każdym przypadku będzie wysoka czy wręcz zaporowa. Uważać trzeba jednak także na ceny podejrzanie niskie – wówczas możemy mieć obawy co do jakości udzielanej porady.

Porada prawna do 100 złotych?

Taka cena jest raczej niespotykana i trudna do uzasadnienia z punktu widzenia kancelarii. Wiedza kosztuje, dlatego w trosce o jakość świadczenia, warto unikać ofert porad po kosztach. Najczęściej ceny porad prawnych kształtują się w przedziale od 100 do kilkuset złotych. Pamiętajmy jednak o kosztach dodatkowych – np. sporządzenie umowy czy innego pisma bywa dodatkowo płatne.

Cena porady prawnej w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu czy innym dużym mieście zwykle jest wyższa niż w mniejszych miejscowościach. Mają na to wpływ koszty prowadzenia kancelarii, a także specjalizacja. W metropolii, np. w Warszawie, łatwiej znaleźć prawnika specjalizującego się w interesującym nas zagadnieniu.

Porada prawna bez ukrytych kosztów

Przy wyborze kancelarii warto kierować się w pierwszej kolejności nie ceną, a specjalizacją. Jeśli interesuje nas np. porada z zakresu prawa handlowego, sprawdźmy w pierwszej kolejności kancelarie, które mają tę dziedzinę wpisaną w portfolio swoich usług.

Dobrze jest także przy wyborze kierować się przejrzystością oferty. Niektóre kancelarie już przy przyjmowaniu zlecenia, informują klienta o wszelkich możliwych kosztach.

- „Przy wycenie usługi najważniejszy jest stały kontakt z klientem. Musi on otrzymać pełną informację na temat kosztów porady. Istnieje kilka możliwych sposobów ich wyliczania. W naszym przypadku, wynagrodzenie kancelarii wyliczane jest  na podstawie faktycznego czasu wykonywania usług oraz stawek godzinowych, które zostały uprzednio ustalone z klientem.” – mówi Magdalena Grzybowska z kancelarii Mglex.pl.

E-porady prawne nie tylko online

Dobrym sposobem na przewidzenie z góry możliwych kosztów usługi jest skorzystanie z formularza wyceny porady prawnej. Na podstawie podanych informacji, kancelaria wyliczy przybliżony koszt usługi. Poradę można uzyskać online lub umówić się na spotkanie z prawnikiem w jego kancelarii.

Michalek

• avatar
    ~Anna 2016-07-26 11:16:11

Ja mogę polecić porady prawne u mecenasa Dariusza Staniszewskiego.