Firma » Finanse

Im gorzej ... tym lepiej dla złota

Początek kwietnia nie był łaskawy dla złota, jego cena spadła do poziomów ze stycznia tego roku. Pojawiły się ostatnio opinie, w których wyznaczano znacznie niższe poziomy cenowe tego kruszcu.

Tymczasem wystarczyła porcja złych danych dotycząca gospodarki Stanów Zjednoczonych aby przypomniano sobie o prawdziwej wartości złota.

Jak widać z zachować cen różnych aktywów, istnieje duża korelacja pomiędzy zmianami wskaźników ekonomicznych a cenami złota.

Im więcej złych wiadomości z gospodarki, tym wyższe ceny złota.  Takim „newsem" był komunikat amerykańskiego urzędu pracy informujący o dramatycznym wzroście ilości bezrobotnych. Ilość złożonych w ciągu poprzedniego tygodnia  wniosków o zasiłek dla bezrobotnych wyniosła 640 tys. Wcześniejszy tydzień również nie był pomyślny, bowiem złożono 614 tys. takich wniosków. Kolejne niepomyślne wieści nadeszły z sektora budowlanego - ilość rozpoczętych budów domów spadła do najniższego od dziesiątków lat poziomu  510 tys. Jednocześnie wydano rekordowo mało pozwoleń na budowę.

Jak będą kształtować się ceny złota, można przewidzieć z dużym prawdopodobieństwem na podstawie  obserwacji koniunktury w Stanach Zjednoczonych. A ta w dalszym ciągu pogarsza się.

Kolejny czynnik implikujący wzrost ceny złota to zamiana części rezerw walutowych przez Chiny. Jak podał dziś dziennik „China  Daily", kraj ten zwiększył drugi raz w tej dekadzie swoje rezerwy złota, tym razem o 454 tony, osiągając stan posiadania 1054 tony. Obecnie skarbiec centralnego banku Państwa Środka, znajduje się na  siódmym miejscu pod względem zasobów złota na świecie. Biorąc pod uwagę obawy o wartość dolara, a zatem wartość największych na świecie chińskich rezerw walutowych, można się spodziewać podobnych działań Pekinu w przyszłości.

Tabela 1. Najwięksi posiadacze złota

Źródło: World Gold Council