Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Implanty stomatologiczne coraz bardziej popularne

Pacjenci borykający się z problemem braków w uzębieniu coraz częściej decydują się na implanty stomatologiczne. Największą grupę pacjentów implantologicznych w Polsce stanowią 50-60-latkowie, którzy decydują się na rekonstrukcję nawet całego uzębienia w oparciu o implanty.

Jak wyliczyła firma badawcza Market Reserach, do 2016 roku globalna wartość rynku implantologicznego wzrośnie aż o 40%. W krajach zachodnich każdego roku rośnie liczba pacjentów wybierających implanty stomatologiczne, w Polsce przyrost ten również następuje, ale nieco wolniej. Wciąż barierą pozostają koszty leczenia implantologicznego, które w naszym kraju są jednak niższe niż przeciętnie w krajach UE. Dla porównania, przeciętny koszt leczenia implantologicznego w UE (część chirurgiczna wraz z koroną i łącznikiem) to około 1600-2400 Euro. W polskich gabinetach jest to wydatek około 1000 Euro.

- To spory wydatek dla polskiego pacjenta – przyznaje dr Aleksander Bielecki, lekarz implantolog i protetyk ze specjalistycznego gabinetu stomatologicznego Dentica Bieleccy w Raciborzu. - Mimo to, pacjenci z pojedynczymi brakami w uzębieniu, a nawet ci z całkowitym bezzębiem, decydują się na implanty jako rozwiązanie trwałe i niezwykle estetyczne – dodaje dr Bielecki.

Trwałe jak naturalny ząb

Po 40 latach stosowania leczenia z użyciem implantów, światowe statystyki pokazują, że prognoza dla trwałości uzębienia na implantach jest tak samo dobra jak dla uzębienia naturalnego. Pacjenci to doceniają, ale zwracają także uwagę na większy komfort życia i estetykę uśmiechu. - Bo implanty w jamie ustnej „zachowują się” tak samo jak zęby naturalne. Nie ma dyskomfortu, jaki towarzyszy tradycyjnej protezie ruchomej, a przy okazji zabiegu implantacji można znacznie poprawić wygląd uzębienia – wyjaśnia implantolog z Dentica Bieleccy.

Nie dziwi więc to, że implanty stomatologiczne interesują głównie seniorów, którzy – jak prognozują specjaliści z Market Research – do 2016 roku stanowić będą główną grupę klientów rynku implantologicznego na świecie. Ale implanty wybierają również młodsi pacjenci, gdyż rozwiązanie to świetnie sprawdza się w rekonstrukcji pojedynczych braków w uzębieniu. - Przez wiele lat wśród Polaków utarło się przekonanie, że utrata zębów to proces naturalny. Tymczasem warto wiedzieć, że brak nawet jednego zęba skutkuje problemami estetycznymi i zdrowotnymi! – przestrzega dr Aleksander Bielecki.

Dla estetyki i zdrowia

Po utracie nawet pojedynczego zęba dochodzi do naturalnie postępującego zaniku kości. To z czasem może prowadzić do niekorzystnych zmian w rysach twarzy. Brak kilku zębów powoduje natomiast zaburzenia trawienia, bo spożywany pokarm nie jest właściwe rozdrabniany w jamie ustnej. Braki w uzębieniu mogą też powodować zaburzenia słuchu, objawiające się na przykład trzaskami i szumami w uszach, a nawet bólem. Implanty zębowe i rekonstrukcje na nich oparte skutecznie zapobiegają tym procesom, pozwalając zachować zdrowie i młodość na dłużej!

Implant stomatologiczny to tytanowa śruba, która zastępuje korzeń zęba. Specjalne powierzchnie implantów przyśpieszają proces zespolenia z kością. Cały proces leczenia implantologicznego (od zabiegu implantacji do obciążenia implantu koroną protetyczną) trwa około 4-6 miesięcy. Implanty nie są niestety rozwiązaniem dla każdego. Są przeciwwskazania zdrowotne (jak na przykład nieustabilizowana cukrzyca, wcześniejsza radioterapia kości, choroby psychiczne, stan zapalny), ale również… higieniczne! Bo o implanty trzeba zdecydowanie bardziej dbać niż o zęby naturalne:

- Ząb naturalny posiada warstwę ochronną (w postaci włókien kolagenowych tkanki – przyp. red.), która zabezpiecza dziąsło przed wnikaniem bakterii. W przypadku implantów, nie ma tej naturalnej ochrony. Dlatego przy implantach wymagana jest znacznie wyższa higiena – wyjaśnia lekarz implantolog i protetyk z Dentica Bieleccy.

Na szczęście codzienna higiena implantów nie różni się od higieny zębów własnych. Wystarczy szczoteczka, pasta do zębów, płyn do higieny jamy ustnej i nić dentystyczna. Trzeba też pamiętać o regularnych wizytach kontrolnych w gabinecie stomatologa, przynajmniej raz w roku.

Światowa jakość w Polsce

Wiodącymi producentami implantów są szwajcarskie firmy Thommen Medical i Straumann, które dostarczają lekarzom implanty, ale również wiedzę i doświadczenie podczas licznych szkoleń, konferencji i sympozjów medycznych. Najlepszym specjalistom udzielają zaś rekomendacji w postaci przyznania tytułu autoryzowanego gabinetu. Jakość leczenia implantologicznego w takich gabinetach w Polsce jest więc identyczna jak w gabinetach w Berlinie, Paryżu, Londynie, Madrycie czy w Nowym Jorku.

INTRO PR