Firma » Finanse

Informacje zawarte w kodzie: historii konta bankowego

Kod informacji dla banku o stanie naszych finansów, ukryty w historii konta bankowego, które potencjalnemu kredytobiorcy mogą znacznie podwyższyć zdolność kredytową, ułatwić otrzymanie kredytu lub wręcz przeciwnie, zniweczyć plany pożyczkobiorcy.

Starając się o kredyt mieszkaniowy, bank musi zbadać, obliczyć zdolność kredytową osoby wnioskującej. Zrobi to na podstawie przedłożonych zaświadczeń o zarobkach, ale również przejrzy historię konta osobistego klienta. Jeżeli systematycznie były dokonywane wpłaty, zwłaszcza pochodzące z wynagrodzenia uzyskiwanego za pracę punktacja przy obliczaniu zdolności będzie wyższa a tym samy zaufanie banku do kredytobiorcy wzrośnie. Bank chętniej udzieli kredytu osobie, która czynnie korzystała z konta bankowego i nie występowały u niej zadłużenia w koncie z egzekucjami komorniczymi.

Na podstawie historii konta z minimum ostatnich trzech miesięcy, bank oceni zdolność kredytową właściciela tego rachunku i przeważnie sam wychodzi z propozycjami w przypadku dobrych klientów, którzy systematycznie zasilają swoje konto osobiste. Można, więc otrzymać kredyt gotówkowy bez przedstawiania zaświadczeń i to z obniżonym oprocentowaniem o dwa do 5 punktów.

Równie często banki oferują swoim klientom nowoczesne karty kredytowe z wysokim limitem. Wszystko w oparciu o przeprowadzoną analizę konta: obrót miesięczny. Często są to dwa parametry uzależnione od wysokości miesięcznych wpływów na konto; do 49 999 zł - standard i powyżej tej kwoty – reflektant z oznaczeniem VIP. Klient z górnej półki dostanie wszystko! Od osobistego doradcy finansowego do oddzielnego pokoju w banku, wyznaczonego tylko i wyłącznie do obsługi posiadaczy kont bankowych - VIP.

Bank również zrezygnuje z części swojej prowizji, w przypadku kredytów mieszkaniowych o ile kredytobiorca posiada w nim konto. Tym lepszym jesteśmy „własnym klientem” im dłużej jesteśmy związani z bankiem.

W przypadku kredytów hipotecznych, niektóre banki wręcz wymagają posiadania rachunku osobistego i comiesięcznego dokonywania na niego przelewów wynagrodzenia w wyznaczonej minimalnej kwocie. Takie działanie zapewnia bankom, wpływ środków z tytułu spłaty kredytu w terminie, ponieważ w umowie o kredyt mieszkaniowy może być zawarta klauzula, iż to bank z konta każdego miesiąca w wyznaczonym terminie sam pobierze sumę równą racie kredytowej.

Jeżeli na koncie bankowym występowały nadmiar często zadłużenia, debet nie był spłacany terminowo, wpływy znikome i niesystematyczne, trafiały się zajęcia komornicze, to osoba taka nie otrzyma nawet karty kredytowej nie mówiąc już o jakimkolwiek kredycie.

Kredyty gotówkowe bez zaświadczeń o zarobkach