Technologie » Telekomunikacja

innovaphone - producent systemów VoIP - członkiem TeleTrusT

Rozwiązania innovaphone zostały wyróżnione znakiem bezpieczeństwa „IT Security made in Germany“

Sindelfingen, 6. marca 2014 – Przyczyną niepokoju w wielu niemieckich firmach są hasła typu „Afera NSA” – czyli inwigilacja danych. Dlatego też w obecnych czasach bardzo ważna jest kontrola jakości, świadcząca o bezpieczeństwie profesjonalnych rozwiązań komunikacyjnych. TeleTrusT - Stowarzyszenie na rzecz promowania solidności systemów IT przyznał firmie innovaphone, wiodącemu niemieckiemu producentowi telefonii IP oraz rozwiązań ujednoliconej komunikacji - Unified Communications oznaczenie "IT Security made in Germany". Znak ten przyznawany jest wyłącznie niemieckim firmom z branży IT, których procesy technologiczne odbywają się w Niemczech i które spełniają surowe kryteria w zakresie bezpieczeństwa IT i ochrony danych.

Sposobem zapobiegania utraty zaufania w bezpieczeństwo systemów komunikacyjnych działających na bazie sieci IP jest uzyskanie  niemieckiego znaku jakości - „IT Security made in Germany“. Projekt ten powstał w 2005 r. z inicjatywy Federalnego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych (BMI), Federalnego Ministerstwa Gospodarki i Technologii (BMWi), a także przedstawicieli niemieckiej branży bezpieczeństwa systemów IT.

Chroniony znak jakości przyznawany jest firmom, które zobowiązują się do przestrzegania zasad rzetelności i zgodności z prawem w oferowanych przez nich rozwiązaniach informatycznych oraz aktywnych działań na rzecz badań przyczyniających się do rozwoju bezpieczeństwa systemów komunikacyjnych w Niemczech. Aby uzyskać znak jakości TeleTrusT należy spełnić następujące warunki:

1. Siedziba firmy musi znajdować się na terenie Niemiec.
  2. Firma musi oferować godne zaufania rozwiązania z zakresu bezpieczeństwa IT.
  3. Oferowane produkty nie mogą posiadać ukrytych wejść (tzw. "Backdoors").
  4. Badania związane z opracowaniem oraz rozwojem systemów bezpieczeństwa w branży IT muszą zostać przeprowadzone w Niemczech.
  5. Firma musi zobowiązać się do spełnienia wszelkich wymogów zawartych w niemieckiej ustawie o ochronie danych.

Uzyskanie znaku bezpieczeństwa jest dla innovaphone uwieńczeniem wieloletniej pracy nad rozwojem systemów komunikacyjnych: " W celu zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa wdrożyliśmy w naszych produktach wszystkie możliwe mechanizmy bezpieczeństwa. Nasz system modułowy oferuje wszystkie rodzaje protokołów bezpieczeństwa - SIPS, H.235, SRTP, AES, HTTPS, LDAPS i inne -  instalator centrali innovaphone PBX może podjąć niezbędne środki techniczne celem zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa", mówi pani Dagmar Geer, przewodnicząca zarządu innovaphone AG. Uzyskanie znaku bezpieczeństwa "IT Security Made in Germany" jest potwierdzeniem wiarygodności naszych rozwiązań ", dodała pani Geer.

W dobie kryzysu zaufania firma innovaphone nie tylko należy od wielu lat do solidnych i wiodących na rynku niemieckim producentów rozwiązań telekomunikacyjnych dla biznesu, ale wykazuje się również szeroką wiedzą w zakresie europejskich standardów telefonicznych oraz specyfiki rynku telekomunikacyjnego w Europie. Co więcej, opracowany przez nas system operacyjny działa w pełni autonomicznie i nie jest narażony w takim stopniu na ataki wirusów jak inne dostępne systemy operacyjne", podkreśliła pani Dagmar Geer.

innovaphone AG