Gospodarka » Żywność

Inspiracja tradycyjną kuchnią włoską, czyli rurka ukośna z linii „A’la italiana” w ofercie Czaniecki

Makarony - uwielbiane przez cały świat, spożywane są w dużych ilościach zwłaszcza przez mieszkańców pięknej Italii.

Według legendy makarony zostały sprowadzone na kontynent za sprawą Marco Polo, a dziś są jednym z podstawowych artykułów spożywczych, na bazie których tworzymy doskonałe dania na każdy dzień roku. W ofercie Czanieckich Makaronów pojawiła się nowa linia produktów „A'la italiana" nawiązująca do tradycyjnej włoskiej receptury.

Rurka ukośna, czyli włoskie penne rigate

Firma Czanieckie Makarony Sp. z o.o., znana od dawna na polskim rynku, wprowadziła do swojej oferty nowość - linię produktów „A'la italiana". Makaron Rurka Ukośna z oferty Czanieckich Makaronów jest inspirowana klasyczną włoską pastą - penne rigate, czyli makaronem o formie karbowanych rurek w kształcie uciętych skośnie końcówek pióra. Najlepiej smakuje ugotowany na sposób al dente, czyli gotowany około 10 minut, tak, by był lekko twardawy, co pozwala w pełni rozkoszować się jego smakiem. Przy użyciu makaronu Rurka Ukośna możemy stworzyć szereg wyśmienitych dań obiadowych, a także sycące przekąski. Rurka świetnie nadaje się do dań makaronowych na bazie zawiesistych sosów np. z owocami morza, tuńczykiem, kurczakiem lub ze szpinakiem. Smakowite zapiekanki na bazie Czanieckiego Makaronu Rurka Ukośna, z warzywami i ulubionymi dodatkami zyskują zagorzałych zwolenników. Makaron ten świetnie komponuje się także z różnego rodzaju sałatki ze świeżymi warzywami.

Bez jaj! - 100 % semoliny w bezjajecznych Czanieckich Makaronach „A'la italiana"

Makarony z linii „A'la italiana" są produkowane w 100 % z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki powstałej z pszenicy twardej, tzw. durum, co gwarantuje ich najwyższą jakość. Dzięki zawartości semoliny z pszenicy durum, makaron wyróżnia się żółtą przezroczystą barwą, nie skleja się podczas gotowania i trudniej się rozgotowuje, a także zachowuje odpowiednią sprężystość i zwartą fakturę. Durum charakteryzuje się większą zawartością glutenu, co pozwala na produkowanie makaronu bez dodatku jaj. Dzięki temu, Czanieckie Makarony z tej linii mogą być spożywane nawet przez osoby uczulone na białko kurze, a dodatkowa obecność błonnika korzystnie wpływa na proces trawienia.

Linia „A'la italiana" została stworzona specjalnie z myślą o miłośnikach południowych smaków oraz kulinarnych eksperymentów, ale także osób kochających tradycyjną kuchnię polską, bowiem z użyciem Czanieckich Makaronów możemy przygotować wiele tradycyjnych dań, które uświetnią rodzinne spotkania przy stole. Wśród Czanieckich Makaronów z linii „A'la italiana" znajdziemy także popularny makaron Świderek oraz tradycyjną Muszelkę Morską.

Makaron Rurka Ukośna - Czanieckie Makarony
Masa netto: [g] 500
Cena detaliczna: [zł] 3,44
Skład: semolina 100 %, woda
Wartości odżywcze: [na 100 g] wartość energetyczna: 349 kcal; białko: 10,2 g; węglowodany: 76 g; tłuszcz: 1,3 g; błonnik: 2,8 g; sód: 1 mg; kwasy tłuszczowe nasycone: 0,14 g; cukry: 0,1 g

CZANIECKIE MAKARONY Sp. z o.o.
ul. Krajobrazowa 5
43-354 Czaniec
tel. +48 33 82 71 110
fax +48 33 82 71 122

___
Firma Czanieckie Makarony Sp. z o.o. rozpoczęła swoją działalność w 1990 r. i od początku kładzie ogromny nacisk na wysoką jakość wytwarzanego produktu, dlatego wdrożyła certyfikowane systemy: IFS International Food Standard oraz BRC Global Standard for Food Safety zgodne z wymaganiami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej, HACCP, norm serii ISO. Do produkcji makaronu używa się kaszy pszennej makaronowej, semoliny i jaj. Czanieckie Makarony Sp. z o.o. produkują również bezjajeczny makaron a'la italiana, w którego skład wchodzi 100% semoliny, oraz makarony „kolorowe" z dodatkiem szpinaku oraz pomidora, a także makaron z jaj przepiórczych. Czanieckie Makarony posiadają w swojej ofercie makarony: krajanka, ryż, gwiazdka, literki, tarte, kolanko z falbanką, świderek, muszelka, muszelka morska, rurka ukośna, łazanka, kokardka, kokardka mała, gniazdko nr 1, gniazdko nr 2, tasiemka walcowana, nitka walcowana, niteczka walcowana.

GutPR