Dom » Nieruchomość

Inwestycje w apartamenty hotelowe w Gdańsku coraz bardziej opłacalne

Ubiegły rok był szczególnie udany dla branży hotelarskiej w Gdańsku. Wysokie temperatury powietrza przełożyły się na rekordowe obłożenie hoteli w sezonie turystycznym. Jednocześnie rozwój infrastruktury biurowej oraz powstające nowe centra biznesowe typu BPO przekładają się na stały wzrost liczby odwiedzających stolicę województwa pomorskiego w celach nie tylko wypoczynkowych. To dobra prognoza dla osób zainteresowanych inwestowaniem w apartamenty hotelowe właśnie w Gdańsku.

Według raportu Pomorskiego Instytutu Naukowego im. Prof. Brunona Synaka w 2015 roku liczba turystów odwiedzających Gdańsk systematycznie rośnie, średnio  o 10% rocznie. Turyści zagraniczni stanowią aż 37% wszystkich osób korzystających z noclegu w mieście. Wydłużył się do 3 dni czas jaki cudzoziemcy spędzają w Gdańsku. Turyści szczególnie cenią hotele o podwyższonym standardzie - trzy oraz czterogwiazdkowe. Tego typu obiekty wybiera ponad 25% wszystkich osób odwiedzających miasto.

Dane GUS dotyczące liczby osób korzystających z noclegów wskazują na jednoznaczny trend rosnący. Liczba osób korzystających z noclegów w 2015 r. wzrosła w stosunku do roku 2014 r. o 13% przy czym szybszy przyrost dało się obserwować wśród turystów zagranicznych (wzrost o 14% rok do roku).

Według szacunków GUS oraz firmy Pro Value Sp. z o.o. średnie obłożenie hoteli w Gdańsku w roku 2015 wyniosło 60%, przy czym w okresie wakacyjnym osiągało poziom nawet 95%.

Gdańsk poszerza swoją ofertę kulturalną oraz biznesową w celu zwiększenia liczby odwiedzających miasto poza sezonem letnim. Aż 18% wszystkich osób odwiedzających stolicę Pomorza to osoby przyjeżdżające tu w celach biznesowych.

Wzrost liczby centrów biznesowych typu BPO (Business Process Outsourcing)  wsparty intensywnym rozwojem rynku nieruchomości biurowych, a także rosnąca rozpoznawalność miasta jako atrakcyjnego kierunku turystycznego wśród osób z zagranicy sprawia, że to w Gdańsku inwestycje hotelowe są najbardziej opłacalne.

Jak bezpiecznie i pewnie lokować swój kapitał? Kluczem do sukcesu jest atrakcyjna lokalizacja oraz wysoki standard wykończenia wnętrz. Wartą uwagi częścią Gdańska, której wartość inwestycyjna rośnie w zadziwiającym tempie jest Wyspa Spichrzów.  Położona nad malowniczą rzeką Motławą wyspa, przechodzi gruntowną rewitalizację i za sprawą powstających tu obiektów hotelowych ma szanse stać się najchętniej wybieraną przez turystów częścią miasta.

Jedną z najnowszych inwestycji realizowanych obecnie na Wyspie Spichrzów jest Aparthotel Number One z apartamentami hotelowymi sprzedawanymi w systemie condo. Obiekt powstaje w ramach inwestycji Nowa Motława, której deweloperem oraz generalnym wykonawcą jest giełdowa spółka Dekpol S.A. Ofertę Aparthotel Number One wyróżnia gwarancja średniorocznej stopy zwrotu na poziomie 5% wydłużona aż do 15 lat. Gwarancja ta oznacza, że nabywca apartamentu uzyska zwrot co najmniej 75% ceny netto inwestycji w ciągu 15 lat.

W sprzedaży dostępne są apartamenty 1- i 2-pokojowe o powierzchni od 22 do 42 mkw. sprzedawane z pełnym wykończeniem i wyposażeniem, obejmującym takie inteligentne systemy zarządzania jak BMS i Smart TV. Dodatkowo w inwestycji znajdą się liczne udogodnienia dla gości hotelowych, miedzy innymi strefa wellness z wewnętrznym basenem i saunami, całodobowa recepcja oraz zaplecze gastronomiczne. Prowadzone są również rozmowy w sprawie zbudowania mariny jachtowej przy inwestycji.  Planowany termin oddania obiektu do użytku to styczeń 2017 roku.

www.dekpol.pl