Firma » Biznes

Inwestycyjny rekord Mokate

100 milionów zł – tyle do końca listopada wyniosły tegoroczne nakłady inwestycyjne Grupy Mokate. To inwestycyjny rekord tej rodzinnej firmy, która rozbudowała zakłady w Ustroniu, Żorach oraz Czechach zwiększając ich produkcyjne możliwości.

Mokate jest firmą doskonale znaną nie tylko na polskim rynku. To czołowy dziś producent kawy, herbaty i produktów instant w Europie Środkowo-Wschodniej, którego wyroby trafiają do ponad 60 krajów na całym świecie. - Klienci doceniają naszą jakość, podoba się im koncepcja marketingowa naszych marek, zainteresowanie budzi szeroki wachlarz asortymentowy – mówi dr Adam Mokrysz,  prezes Zarządu Mokate SA oraz CEO Grupy Mokate. Pytany o plany na przyszłość kierowanej przez niego firmy  wskazuje dwa główne cele: dalszą międzynarodową ekspansję oraz rozwój organiczny poparty inwestycjami w najnowsze technologie. Te ostatnie osiągnęły w tym roku rekordowy poziom – w listopadzie było to już 100 milionów zł. Wydatki skoncentrowano w trzech bardzo ważnych zakładach Grupy Mokate – w Ustroniu, Żorach oraz Voticach koło Pragi. Skutek tych inwestycji to przede wszystkim zwiększenie mocy produkcyjnych, które pełnię swoich nowych możliwości osiągną do końca roku. W efekcie w Ustroniu będzie powstało więcej herbat, w Żorach – kaw oraz półproduktów dla przemysłu spożywczego, a w Voticach – słodyczy. Większe moce produkcyjne oznaczają także nowe miejsca pracy. Co znamienne, burmistrza Votic obecność Mokate w tym mieście oraz jej inwestycje cieszą tak bardzo, że porównał je nawet do wygranej na loterii.

W Mokate podkreślają, że nowe inwestycje to nie tylko zwiększenie możliwości produkcyjnych oraz nowe miejsca pracy, ale również znaczące podniesienie konkurencyjności oferty tej firmy. I zapewniają, że nie zamierzają hamować tempa inwestycyjnego rozwoju. - Inwestycje, podobnie jak na początku działalności, tak i teraz, są jednym  z priorytetów firmy. Nieustająco poszukujemy nowych możliwości, kierunków rozwoju – podkreśla Teresa Mokrysz, założycielka firmy Mokate. W grudniu Grupa Mokate kontynuuje rozwojowe inwestycje, a przyszły rok ponownie zapowiada się pod tym względem rekordowo.

Witold Barłóg