Firma » Biznes

Jacek Pryczek nowym Prezesem Zarządu Firmy Oponiarskiej Dębica S.A.

Rada Nadzorcza Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. ogłosiła, że Jacek Pryczek obejmie funkcję Prezesa Zarządu Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. Swoje obowiązki na nowym stanowisku zacznie pełnić od 1 stycznia 2008 roku.

Jacek Pryczek zajmie miejsce Zdzisława Chabowskiego, który w październiku br. poinformował o rezygnacji ze stanowiska z końcem 2007 roku.

Obecnie Jacek Pryczek pełni funkcję Dyrektora Generalnego firmy Goodyear na Bliskim Wschodzie i w Afryce, którą sprawuje od maja 2006 roku. Na zajmowanym stanowisku odpowiada za działalność koncernu Goodyear w ponad czterdziestu krajach.

„Jacek Pryczek wykonał olbrzymią pracę rozwijając tamtejszy rynek, angażując się we współpracę z kluczowymi partnerami biznesowymi oraz wzmacniając pozycję koncernu w regionie pomimo że odpowiadał za kraje Bliskiego Wschodu przez stosunkowo krótki okres. Jestem pewien, że na swoim nowym stanowisku Jacek Pryczek znacząco przyczyni się do kontynuowania sukcesów, jakie osiągnęła Dębica w ciągu ostatnich dwunastu lat" - powiedział Jaroslav F. Kaplan, Przewodniczący Rady Nadzorczej Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. oraz Prezes firmy Goodyear na Europę Wschodnią, Bliski Wschód i Afrykę.

Według Kaplana, w ciągu dwunastu lat obecności Goodyeara, jako głównego udziałowca w Dębicy, firma niemal podwoiła produkcję i zmieniła się z producenta opon budżetowych przeznaczony na rynek krajowy, w znaczącego producenta wysokiej jakości ogumienia, sprzedawanego w wielu krajach Europy i świata. „Dzięki wsparciu Goodyeara Firma Oponiarska Dębica S.A. poczyniła znaczące inwestycje, wdrażając technologie, które umożliwiają wzrost wydajności oraz ulepszanie procesów produkcji" - powiedział Jaroslav F. Kaplan.

„Pełniąc wcześniej obowiązki Dyrektora ds. Sprzedaży w Polsce, Jacek Pryczek miał ogromny wkład w rozwój firmy i doskonale poznał tutejszy rynek. Jego dojrzałość i dynamizm gwarantują sukces na tym niezwykle ważnym i rozwijającym się rynku" - dodał Jaroslav F. Kaplan.

Jacek Pryczek ma 40 lat. W 1992 roku Ukończył Wydział Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. W lutym 1994 roku rozpoczął pracę w dziale zakupów Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. Początkowo był odpowiedzialny za nadzór prawny dokonywanych zakupów. W maju 1997 roku został menadżerem w dziale prawnym firmy, a dwa lata później Dyrektorem Sprzedaży i Marketingu Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. Z kolei od maja 1999 roku do maja 2006 roku Jacek Pryczek był Członkiem Zarządu Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. i Dyrektorem ds. Handlowych. Firma Oponiarska Dębica S.A. jest liderem polskiego rynku opon do samochodów osobowych i dostawczych. Od 1995 roku inwestorem strategicznym w Spółce jest amerykański koncern The Goodyear Tire & Rubber Company. Firma produkuje opony takich marek, jak: Dębica, Goodyear, Dunlop, Fulda i Sava. Sprzedaje swoje produkty w Polsce i 60 krajach na sześciu kontynentach, m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji, Hiszpanii, Włoszech, USA i Brazylii.

sp