Technologie » Telekomunikacja

JailbreakMe łamie zabezpieczenia iPhone’a

Jeden z członków grupy hakerskiej iPhone Dev Team udostępnił w Internecie sposób na dokonanie jailbreake’a telefonu firmy Apple bez konieczności podłączenia go do komputera. Odblokowanie urządzenia stało się całkowicie legalne dzięki nowym zapisom w Digital Millenium Copyright Act.

Aby dokonać modyfikacji oprogramowania, wystarczy odwiedzić stronę internetową Jailbreakme.com za pośrednictwem przeglądarki Safari.

W przeciągu kilku minut na iPhone'a zostają pobrane, a następnie zainstalowane, pliki niezbędne do złamania zabezpieczeń, a także aplikacja Cydia Store, alternatywna wersja App Store.

Odblokowanie telefonu stało się od niedawna legalne za sprawą zmian w uregulowaniach prawa autorskiego w Stanach Zjednoczonych. Pomimo sprzeciwów Apple, prawo przewiduje obecnie możliwość ingerencji w software iPhone'a w celu umożliwienia instalacji na nim niezatwierdzonych aplikacji.

JailbreakMe wykorzystuje lukę w elemencie odpowiedzialnym za wyświetlanie plików PDF w telefonie. Umożliwia ona załadowanie poprzez przeglądarkę Safari pliku zawierającego kod odpowiedzialny za złamanie zabezpieczeń urządzenia. Przed podjęciem decyzji o odblokowaniu iPhone'a warto pamiętać, że Apple oficjalnie potępia takie działania. Użytkownicy urządzeń po jailbreake'u mogą utracić prawo do bezpłatnych napraw gwarancyjnych - wyjaśnia Jarosław Piszczatowski z firmy MKS, polskiego producenta oprogramowania antywirusowego.

JailbreakMe pojawił się po raz w pierwszy pod koniec 2007 r. i wykorzystywał do złamania zabezpieczeń iPhone'a lukę w zaimplementowanej w urządzeniu przeglądarce Safari. Firma Apple zareagowała wtedy szybko, wypuszczając aktualizację iOS 1.1.2. Specjaliści MKS przewidują, że także w tym przypadku należy spodziewać się w najbliższym czasie łatki uniemożliwiającej odblokowanie telefonu.

klok