Technologie » Komputery

Jak analiza Big Data wpływa na skuteczne zarządzanie firmą?

Wyniki badania1 opublikowanego w 2016 roku w międzynarodowym czasopiśmie International Journal of Information Management pokazują jak ważne jest zastosowanie rozwiązań Big Data w biznesie.

Najwięcej, bo aż 37% procesów związanych z przetwarzaniem i analizą Big Data, wykonywanych jest w środowisku biznesowym. Jak się jednak często okazuje wiele organizacji nie jest w stanie przeprowadzić wszystkich kluczowych analiz, ponieważ dane pracowników są rozproszone i niekompatybilne ze sobą. Jak temu zaradzić? O jakie kluczowe analizy chodzi? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.

Grunt to spójna baza danych HR

Najcenniejszą część bazy Big Data w organizacji stanowią dane personalne, które są gromadzone i przechowywane w firmach przez wiele lat - kiedyś analogowo, a teraz cyfrowo przy użyciu systemów IT obsługujących procesy HRowe. Analiza big data w organizacji pozwala wykorzystać te dane do badania kluczowych procesów w przedsiębiorstwie np. rezerw urlopowych – złe zarządzanie rezerwami może doprowadzić do strat wielkości kilkudziesięciu mln USD. Często jednak procesy HRowe w dużych organizacjach obsługiwane są przez kilka (zazwyczaj od 3 do 5) systemów i w każdym z nich tworzone są osobne bazy danych. W takiej sytuacji bardzo trudne jest zebranie wszystkich potrzebnych informacji w jednym miejscu w celu dalszej analizy (często dział HR musi to robić ręcznie, co zajmuje mnóstwo czasu).

Czytaj całość artykułu tutaj: https://www.erp-view.pl/business_intelligence/jak_analiza_big_data_wplywa_na_skuteczne_zarzadzanie_firma.html

openmediagroup