Dom » Budownictwo

Jak budują się Polacy?

Dla wielu Polaków budowa własnego domu to, obok założenia rodziny, jeden z najważniejszych życiowych celów. To oczekiwana przez lata inwestycja, która świadczy o dobrobycie i zapewnia stabilizację. Zebrane przez Eurostat dane pokazują, że aż 53,7% Polaków mieszka w domach jednorodzinnych.

Jak i gdzie się budujemy? Jak duże są nasze domy i co o nas mówią?

Jeszcze w 2005 roku odsetek Polaków mieszkających w domu jednorodzinnym wynosił 49,5%, po siedmiu latach nastąpił niemały wzrost do niemal 54%. Taka tendencja może być wynikiem bogacenia się społeczeństwa, a także chęcią zmiany warunków zamieszkania. Pamiętajmy, że dofinansowanie z programu Mieszkanie dla Młodych obejmuje także domy jednorodzinne. Oznacza to, że więcej Polaków może zamienić planowanie budowy w jej rzeczywistą realizację.

Najchętniej poza miastem

Z dokumentu przygotowanego przez serwis oferteo pt.: “Raport o budowie domów w Polsce” wynika, że w 2016 roku największą popularnością cieszyły się mniejsze działki. Najczęściej kupowano te liczące do 20 arów, rzadziej przekraczające 30 czy 40 arów.

- Wybór działki o mniejszej powierzchni nie oznacza, że Polacy budują małe domy - wyjaśnia Marcin Śniegowski, właściciel pracowni HomeKONCEPT. - Najczęściej są to domy od 120 do 200 metrów, rzadko zdarza się, by były większe. To najbardziej odpowiednia wielkość domu, nie jest on ani za ciasny, ani zbyt duży. Olbrzymią popularnością cieszą się domy z poddaszem użytkowym, ale równie często powstają budynki parterowe - dodaje.

Ostatnie lata badań pokazują, że Polacy chętniej wybierają wieś jako miejsce budowy swojego domu. W tym roku zadeklarowało tak 57% (tyle samo, co w ubiegłym), 19% wybrało miasto nieprzekraczające 50 tys. mieszkańców, a jedynie 9% zdecydowało się na duże miasta, których liczba ludności wynosi ponad pół miliona.

Coraz bardziej nowocześnie

Choć wciąż silny trend panuje wśród tradycyjnych domów, to jednak coraz więcej inwestorów decyduje się na nowoczesną stylistykę.

- Polacy inspirują się zagranicą, wiedzą, że ich dom może być oryginalny i zaczynają wybierać bardziej nowoczesne i komfortowe projekty - tłumaczy Marcin Śniegowski. - Zamiast tradycyjnych dachów ceglanych stosują nowoczesne dachówki w odcieniach szarości oraz czerni, powraca również moda na krycie dachów blachą na rąbek stojący. Powszechne w stylistyce tradycyjnej ozdobniki, takie jak lukarny, wykusze, wieżyczki odchodzą powoli do lamusa. Zastępują je proste rozwiązania, duże przeszklenia oraz nowoczesne detale architektoniczne - dodaje.

Domy stają się coraz bardziej energooszczędne. Nowoczesne technologie powoli stają się bardziej dostępne, a inteligentny dom, to coś co intryguje i ciekawi. Pompa ciepła, kolektory słoneczne, rekuperacja czy instalacja klimatyzacji zyskują większe grono użytkowników. W perspektywie czasu takie rozwiązania mogą znacząco obniżyć koszty utrzymania domu. Dla Polaków coraz ważniejsza jest energooszczędność i trwałość materiałów używanych do budowy domu.

Możliwość sterowania oświetleniem i ogrzewaniem za pomocą smartfona nie jest już jedynie futurystycznym wymysłem. Inteligentny dom może też wykorzystywać najróżniejsze czujniki i automatyzować pewne procesy, co zdecydowanie zwiększy bezpieczeństwo i obniży koszty eksploatacji domu.

Często według gotowego projektu

Opracowane projekty są zdecydowanie tańsze niż te, przygotowane na indywidualne zamówienie, a w większości przypadków spełniają wymagania odnośnie wyglądu i funkcjonalności. Nie dziwi zatem, że ponad 60 % Polaków decyduje się na budowę domu według gotowego projektu.

- To atrakcyjna opcja, która ułatwia proces planowania budowy - twierdzi Marcin Śniegowski z HomeKONCEPT. - Projekty są dostępne od ręki i opracowane przez wysokiej klasy specjalistów. Zarówno kształt bryły, jak i wszystkie detale oraz układy funkcjonalne są dobrane w taki sposób, aby jak najlepiej odpowiadały na potrzeby klientów. Dodatkową zaletą gotowych projektów jest możliwość wymiany informacji na forach budowlanych przez osoby realizujące domy według takiego samego projektu. Pamiętajmy także, że wszystkie projekty można dostosować do indywidualnych potrzeb inwestorów na etapie adaptacji przez architekta lokalnego - dodaje.

Mimo tego, że cały proces budowy bywa czasochłonny, Polacy wciąż dążą do realizacji marzenia o własnym domu. Zgodnie z danymi opracowanymi przez Główny Urząd Nadzoru Budowlanego w 2016 roku wydano niemal 83 tys. pozwoleń na budowę domów jednorodzinnych, co stanowiło 44% wszystkich pozwoleń. Koszty kupna mieszkania i budowy domu często mogą kształtować się na podobnym poziomie, stąd wielu Polaków woli zainwestować w budowę i cieszyć się niezależnością wynikającą z posiadania własnego domu.

Tak jak w każdej branży następują zmiany, tak i w budownictwie przyszedł czas na nowoczesną architekturę. Aktualne tendencje pozwalają sądzić, że w najbliższych latach coraz więcej osób będzie się skłaniało do ciekawszych, bardziej oryginalnych, innowacyjnych rozwiązań i projektów. Polacy chcą być nowocześni, również w zakresie budowy domu, dlatego coraz śmielej wykorzystują trendy panujące w światowej architekturze.

primetimeprpl

• avatar
    ~niulek 2017-05-12 12:42:37

Chcę postawić wymarzony domek poza miastem. Mam odłożone już trochę pieniędzy. Jednak jeszcze sporo brakuje. Czytałam ostatnio na http://ikm.org.pl/ o specjalnych kontach na oszczędności, które będą dawały profity i zostaną zwolnione z podatku Belki. Dla mnie to super opcja. Czytał ktoś już może na ten temat?