Firma » Biznes

Jak dobrać optymalne regały magazynowe?

Jest wiele takich działalności, w których dobry magazynier to podstawa. Jednak nie wystarczy nawet najlepszy organizator przestrzeni magazynowej, jeśli sama ta przestrzeń nie będzie odpowiednio zorganizowana.

Im więcej magazynowanych produktów, tym więcej uwagi należy poświęcić temu, w jaki sposób będą przechowywane.

Na rynku dostępnych jest wiele systemów magazynowanych. Każdy taki system składa się z ograniczonej liczby elementów, z których można tworzyć nieograniczone przestrzennie zestawy regałów. Bez względu na to, czy chcemy wyposażyć małą, lokalną hurtownię artykułów papierniczych czy też liczącą tysiące metrów kwadratowych halę przeładunkową, warto skorzystać z porad fachowców zawsze wtedy, kiedy wybieramy regały magazynowe.

Mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego. Wystarczy kupić regał – skręcić regał – ustawić regał – no i już mamy przestrzeń magazynową. Po co jednak narazić się na szkody, które mogą wyniknąć z niewłaściwego zamontowania regałów. Po co stracić pieniądze, kiedy zdecydujemy się na pozornie tańszy, ale mniej wytrzymały regał albo odwrotnie, kupimy regał o zbyt wygórowanych parametrach, jak na nasze potrzeby. Po co w końcu narażać się na stratę czasu wynikającą z potrzeby przebudowywania przestrzeni magazynowej.

Planowanie przestrzeni magazynowej trzeba zacząć od przemyślenia własnych potrzeb oraz ograniczeń. Potrzeby mogą dotyczyć liczby składowanych elementów, ich zróżnicowania co do wielkości i masy, a także od tego, jak często produkty są przyjmowane i wydawane z magazynu. Oczywiście istotne jest to, ilu pracowników obsługuje magazyn i jakich będą używać narzędzi, czy alejkami będą jeździć wózki widłowe, czy wózki te będą musiały się mijać itd.

Trzeba też przemyśleć, jakie mamy ograniczenia. Może pomieszczenie, w którym ustawimy regały magazynowe, jest wąskie i podłużne? A może jego kształt jest bardziej złożony od czworoboku? Może posiada tylko jedną bramę wyjazdową? Tego rodzaju ograniczeń może być zaledwie kilka, czasem tylko jedno, które jednak będzie wymuszało zastosowanie innego rozwiązania.

Po takie informacje trzeba udać się do specjalisty. Warto wcześniej sfotografować, choćby telefonem, pomieszczenia, którymi dysponujemy. Dobry sprzedawca powinien na tej podstawie dobrać dla nas optymalne regały metalowe.

Meble metalowe, obróbka metali- Rotax