Technologie » Komputery

Jak efektywnie zarządzać urządzeniami mobilnymi?

Na tegorocznych targach Mobile IT w Krakowie, firma baramundi położy szczególny nacisk na oprogramowanie służące do kompleksowego zarządzania otoczeniem sieciowym stanowisk pracy w przedsiębiorstwach.

Producent pakietu Client Management przedstawi między innymi rozwiązanie umożliwiające prostą konfigurację urządzeń mobilnych za pomocą wieloplatformowych, zdefiniowanych zestawów ustawień profilowych oraz efektywne zarządzanie urządzeniami. Dodatkowo baramundi zaprezentuje narzędzie, dzięki któremu administratorzy IT mogą automatycznie rozpoznawać i szybko eliminować słabe punkty na stacjach klienckich.

W jaki sposób przedsiębiorstwa mogą efektywnie i automatycznie zarządzać nie tylko komputerami stacjonarnymi i serwerami, lecz także urządzeniami mobilnymi? Firma baramundi software AG odpowie na to pytanie w trakcie nadchodzących targów Mobile IT w Krakowie. Ich uczestnicy będą mogli dowiedzieć się, jak łatwo oraz niezależnie od systemu operacyjnego konfigurować smartfony i tablety przy pomocy zdefiniowanych zestawów ustawień profilowych. Informacje te uzyskają na stoisku baramundi, a także podczas wykładu, który zostanie wygłoszony przez przedstawicieli firmy na towarzyszącej wydarzeniu konferencji Mobile Trends Conference. Ponadto producent oprogramowania zaprezentuje na targach narzędzie automatycznie skanujące komputery w poszukiwaniu słabych punktów, które w przejrzysty sposób wskazuje luki w zabezpieczeniach oraz pozwala na ich szybkie usuwanie. Firma baramundi swoją pozycję na polskim rynku umacnia od 2013 roku. Dzięki pakietowi Client Management ze znakiem jakości „Made in Germany” firma sukcesywnie powiększa grono nowych partnerów i klientów z Polski, do których dołączył ostatnio Warbud S.A.

Urządzenia mobilne wchodzą od dawna w skład standardowego wyposażenia stanowiska pracy w niemal każdym przedsiębiorstwie. Firma baramundi software AG pokazuje, w jaki sposób urządzenia te stają się częścią zautomatyzowanego zarządzania cyklem życia systemu IT. Dzięki oprogramowaniu baramundi przedsiębiorstwa mogą zarządzać smartfonami i tabletami za pomocą tego samego narzędzia, które służy do zarządzania stacjami klienckimi i serwerami. W ten sposób można łatwo wdrożyć jednolite zasady w zakresie zachowania bezpieczeństwa i zarządzać wszystkimi urządzeniami w jednej bazie danych. Wieloplatformowe zestawy ustawień profilowych ułatwiają administratorowi tworzenie konfiguracji dla różnych urządzeń przenośnych. Można tego dokonać za pośrednictwem jednolitego interfejsu niezależnie od tego, czy chodzi o system iOS, Android czy Windows Phone. Na podstawie dostępnych parametrów konfiguracyjnych administrator zestawia profile, które następnie są przydzielane poszczególnym urządzeniom.

Czytaj całość artykułu tutaj:

openmediagroup