Firma » Tax

Jak rozliczyć różnice kursowe?

Do 31 stycznia firmy prowadzące księgi rachunkowe mają czas na podjęcie decyzji o sposobie rozliczania różnic kursowych dla celów podatku dochodowego.

Podatnicy PIT prowadzący księgi rachunkowe mają wybór: mogą ustalać różnice kursowe na podstawie przepisów o rachunkowości pod warunkiem, że w okresie ich stosowania sporządzane przez podatników sprawozdania finansowe będą badane przez podmioty uprawnione do ich badania.

Podatnicy, którzy wybrali metodę zgodną z rachunkowością zaliczają odpowiednio do przychodów lub kosztów uzyskania przychodów ujęte w księgach rachunkowych różnice kursowe z tytułu transakcji walutowych i wynikające z dokonanej wyceny składników aktywów i pasywów wyrażonych w walucie obcej, a także wyceny pozabilansowych pozycji w walutach obcych. Wycena ta dla celów podatkowych powinna być dokonywana na ostatni dzień każdego miesiąca i na ostatni dzień roku podatkowego lub na ostatni dzień kwartału i na ostatni dzień roku podatkowego albo tylko na ostatni dzień roku podatkowego, z tym że wybrany termin wyceny musi być stosowany przez pełny rok podatkowy i nie może być zmieniony.

W przypadku wyboru metody zgodnej z rachunkowością podatnicy mają obowiązek stosować tę metodę przez okres nie krótszy niż trzy lata podatkowe, licząc od początku roku podatkowego, w którym została przyjęta ta metoda, z tym że podatnicy mają obowiązek w terminie do końca pierwszego miesiąca roku podatkowego, a w przypadku podatników rozpoczynających działalność - w terminie 30 dni od dnia jej rozpoczęcia, zawiadomić w formie pisemnej właściwego naczelnika urzędu skarbowego o wyborze tej metody.

W przypadku wyboru metody ustalania różnic kursowych zgodnej z rachunkowością, podatnicy na pierwszy dzień roku podatkowego, w którym została wybrana ta metoda, zaliczają odpowiednio do przychodów lub kosztów uzyskania przychodów naliczone różnice kursowe ustalone na podstawie przepisów o rachunkowości na ostatni dzień poprzedniego roku podatkowego. Od pierwszego dnia roku podatkowego, w którym wybrali tę metodę, stosują ww. zasady.

W przypadku rezygnacji ze stosowania metody ustalania różnic kursowych zgodnych z rachunkowością, podatnicy są obowiązani zawiadomić w formie pisemnej właściwego naczelnika urzędu skarbowego w terminie do końca roku podatkowego poprzedzającego rok podatkowy, w którym zamierzają zrezygnować ze stosowania tej metody. Rezygnacja może nastąpić po upływie okresu, o którym mowa wyżej.

W przypadku rezygnacji z metody ustalania różnic kursowych zgodnie z rachunkowością, podatnicy:

• zaliczają na ostatni dzień roku podatkowego, w którym stosowali tę metodę, odpowiednio do przychodów lub kosztów uzyskania przychodów naliczone różnice kursowe ustalone na podstawie przepisów o rachunkowości,
  • od pierwszego dnia roku podatkowego, następującego po roku, w którym stosowali tę metodę, stosują zasady podatkowe (art.24 ustawy o PIT).

ap