Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Jak skomponować zdrową dietę?

Jak skomponować zdrową dietę?
Zobacz więcej zdjęć »
Zdrowa żywność staje się coraz bardziej popularna i coraz więcej osób zapatruje się w stoiskach z ekologiczną żywnością. Zanim jednak zdecydujesz się na zakup produktów należących do piramidy zdrowego odżywiania, skomponuj własną dietę adekwatną do wieku, płci i wagi.

Tylko zdrowa i zbilansowana dieta pozwoli cieszyć się dobrym samopoczuciem każdego dnia.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Niezbędne produkty żywnościowe

Z pewnością nie raz zadajesz sobie pytanie - jakie produkty należą do kanonu zdrowej żywność. Większość dietetyków odpowiada na to pytanie, wymieniając na pierwszym miejscu owoce i warzywa oraz produkty zbożowe. Zielone warzywa i owoce są źródłem błonnika pokarmowego, pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminy i sole mineralne. Powinno się je spożywać przy okazji każdego posiłku, ponieważ zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Z kolei ekologiczne produkty zbożowe są cennym źródłem żelaza, miedzi i cynku oraz zawierają węglowodany - niezastąpione źródło energii. Natomiast, musli, płatki, makarony zawierają dużą ilość białka niezbędnego do budowy kości.

Zasady komponowania posiłków

Zanim wybierzesz się na zakupy do pobliskiego supermarketu, zastanów się jak skonstruować codzienne menu, aby spełniało zalecenia żywnościowe. Zdaniem dietetyków, zdrowe żywienie powinno mieć miejsce w regularnych odstępach czasu. Konieczne jest zjedzenie co najmniej trzech posiłków w ciągu dnia w stałych porach.

Najważniejsze jest oczywiście śniadanie, które powinno składać się z białka i węglowodanów. Warto również wprowadzać przekąski między posiłkami w postaci warzyw, orzechów i owoców. Zdrowa żywność wiąże się także z ograniczeniem spożywania posiłków przed snem.

Piramida zdrowego odżywiania

Podstawę piramidy zdrowego żywienia tworzą warzywa i owoce. Następnie, przetwory mleczne i chude mleko zawiera wapń i witaminę B2 i D, która zapobiega chorobom kości. Osoby nietolerujące cukier, znajdujący się w mleku, powinny spożywać napoje fermentowane, jak np.: jogurty pitne czy mleko kwaszone. Produkty mleczne są cennym źródłem białka, niezbędnego budulca kości. W codziennym menu nie może zabraknąć mięsa i ryb, które zawierają witaminy z grupy B. Zaleca się jedzenie chudego, białego mięsa z drobiu. Zdrowa żywność to również produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które budują błony komórkowe organizmu.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Żywność ekologiczna, zdrowa żywność - Terpento
http://www.terpento.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »