Technologie » Internet

Jak to robią na zachodzie - badanie sieci bezprzewodowych WiFi w Niemczech

Kaspersky Lab, producent rozwiązań służących do ochrony danych, opublikował raport specjalny poświęcony bezpieczeństwu sieci bezprzewodowych WiFi w Monachium w Niemczech.

Badanie polegało na wyszukiwaniu dostępnych lokalnie (na wybranej trasie) sieci i analizowaniu ich głównie pod kątem zabezpieczeń. Analiza ta zawiera także informacje o szybkościach transmisji danych oraz typach zeskanowanych sieci. W trakcie badania Maciej Ziarek, analityk zagrożeń z Kaspersky Lab Polska, skontrolował zabezpieczenia ponad 4 800 sieci. Wszystkie sieci zostały wykryte na trasie o długości 20 km.

"Nasi zachodni sąsiedzi odrobili pracę domową i wiedzą jak zabezpieczyć swoje sieci bezprzewodowe" - mówi Maciej Ziarek, analityk zagrożeń z Kaspersky Lab Polska. "W Polsce niestety jedynie połowa sieci WiFi korzysta z WPA i WPA2. W Polsce wiele urządzeń domyślnie nie wykorzystuje żadnego szyfrowania lub udostępnia opcję szyfrowania WEP, droższe urządzenia posiadają lepsze mechanizmy zabezpieczające i prawdopodobnie także to ma wpływ na lepszy stan zabezpieczeń niemieckich sieci. Na polskich trasach występowało także mało Hotspotów. Ich liczba była na tyle niska, że nie warto było tworzyć osobnego wykresu. Hotspot to duża wygoda w erze urządzeń mobilnych, jednak poza sprawdzeniem rozkładu jazdy czy przeczytaniem artykułu ich zastosowanie jest małe, ze względu na jawność przesyłanych informacji. Pozostaje mieć nadzieję, że w przyszłorocznych badaniach wardrivingowych w Polsce, odnotowany zostanie wzrost szybszych i lepiej zabezpieczonych sieci bezprzewodowych."

Pełny artykuł dostępny jest w Encyklopedii Wirusów prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=576.

Artykuł można wykorzystać dowolnie, z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.