Dom » Wnętrza

Jak urządzić sypialnię dla dziecka?

Narodziny dziecka to ważne wydarzenie w życiu. Jest wiele spraw z tym związanych. Jedną z nich jest urządzenie dziecięcego pokoju.

W natłoku różnego rodzaju spraw i wielkich emocji związanych z narodzinami nowego członka rodziny łatwo zapomnieć o istotnych kwestiach związanych z pojawieniem się dziecka w rodzinie. Zwłaszcza narodziny pierwszego dziecka mogą powodować pewnego rodzaju zamęt w głowie. W takiej sytuacji można łatwo przeoczyć odpowiednie urządzenie dziecięcego pokoju. Jak zrobić to w taki sposób, by uzyskać efektowny wygląd w niewielkiej cenie? Wbrew pozorom to nie jest trudne zadanie.

Pomieszczenie dla dziecka powinno być jasne i przewiewne, o dobrej wentylacji. Są to bardzo ważne kwestie, o których musisz pamiętać w trakcie przygotowań. Noworodek większość czasu śpi, stąd tak istotne jest zapewnienie wentylacji na odpowiednim poziomie, który pozwoli na prawidłowy rozwój dziecka od pierwszych dni życia. Jasne pastelowe kolory ścian powinny być dopasowane do reszty wystroju pomieszczenia przeznaczonego na pokój dziecięcy.

Skoro nowo narodzone dziecko większość czasu spędza śpiąc i leżąc, musisz szczególną uwagę zwrócić na wybór najbardziej odpowiedniego łóżeczka. W tym wypadku istotne jest właściwie wszystko. Dobry materac zapewni odpowiednią postawę, nie deformując kręgosłupa i nie powodując dyskomfortu u dziecka. Zwróć też uwagę na obudowę łóżeczka, odpowiednim materiałem będzie z całą pewnością drewno, które jest naturalne i nie będzie niekorzystnie wpływać na samopoczucie dziecka. Ponadto wygodne szczebelki umożliwią dziecku siadanie i próby samodzielnego stania, które również są istotne dla dalszego rozwoju malucha. Pościel wybierz mądrze, ta wykonana z flaneli będzie odpowiednia na każdą porę roku. Prześcieradło z gumką frotte z kolei pozwoli Ci na utrzymanie pomieszczenia w odpowiednim porządku.

Przy urządzaniu pokoiku dziecięcego nie zapomnij o zabawkach, które stymulują rozwój maluchów. Na rynku obecnie dostępny jest szeroki wybór tego rodzaju produktów, więc nie powinnaś mieć z tym większych problemów.

dominik