Społeczeństwo » Społeczeństwo

Jak wygląda praca modelki? Czy musi dużo podróżować?

Młode dziewczyny, które chcą rozpocząć swoją przygodę z modelingiem, często zastanawiają się, jak będzie wyglądać ich praca. Mają wątpliwości, czy można pogodzić ją z rozpoczętymi studiami, rodziną czy inną pracą.

Większość blogów, które prowadzą profesjonalne modelki, ma jedno przesłanie: "Dziewczyna musi dużo podróżować!". Czy tak jest w każdym przypadku?

Niektóre modelki wolałyby pracować również w Polsce, a zagraniczne wyjazdy traktować tylko jako sporadyczny dodatek. Jeżeli należysz do tej grupy, to wiedz, że skoncentrowanie się na pracy na miejscu, np. w stolicy, jest jak najbardziej możliwe. Jak tego dokonać, by znaleźć takie zlecenia, przy których nie musisz się godzić na ciągłe wyjazdy?

Poszukiwania warto rozpocząć od Internetu. Wpisz w wyszukiwarkę hasło "agencja modelek Warszawa", a jednym z pierwszych pokazujących się wyników będzie Promo Girls. To profesjonalna firma zrzeszająca najlepsze modelki i fotomodelki.

Warszawa jest głównym obszarem jej działalności, więc nawiązując z nią współpracę możesz liczyć na to, że większość zleceń będziesz realizować właśnie tutaj. Najważniejsze jest jednak to, że niektóre agencje szukają dziewczynom zleceń właśnie na lokalnym rynku, a inne koncentrują się przede wszystkim na podpisywaniu kontraktów międzynarodowych.

Czy praca modelki za granicą jest lepsza?

Odpowiedź na to pytanie może być bardzo trudna, ponieważ "punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia". Dla niektórych dziewczyn wyjazdy na kontrakty nie są atutem, a wadą. Choć prawdą jest, że gwarantują niesamowite wspomnienia i stanowią wyjątkowe doświadczenia życiowe.

Moim zdaniem, praca w Polsce może być równie atrakcyjna. Tutaj także organizuje się wiele prestiżowych castingów i można otrzymać wyjątkowo atrakcyjne zlecenia pod względem nie tylko finansowym, ale również zawodowym.

Poza tym, w Warszawie jest w czym wybierać. Możesz prezentować odzież na eventach w galeriach handlowych i tym samym poznać wielu celebrytów, brać udział w zdjęciach do gazet lub reklam najlepszych odzieżowych firm, lub pomagać podczas organizacji targów biznesowych. Tutaj na pewno nie będziesz się nudzić, a każdy dzień pracy w agencji będzie wyjątkowo ciekawy i inspirujący.

PromoGirls