Technologie » Komputery

Jak zbudować dział finansowy na miarę przyszłości?

W artykule dotyczącym przyszłości działów finansowych przedsiębiorstw, opublikowanym nieco ponad dwa lata temu, napisaliśmy, że działy te są „drugimi pilotami” firmy. Od tego czasu ich rola znacznie się rozszerzyła. Dziś nawet funkcja drugiego pilota to za mało.

Dyrektorzy finansowi muszą być stymulatorami zmian w całym przedsiębiorstwie: wprowadzać innowacje, opracowywać prognozy i kształtować przyszłość.

Najważniejsze pytanie, jakie powinni sobie zadawać szefowie działów finansowych, brzmi: „Co przyniesie jutro i jak można się na to przygotować?” Misją Oracle jest udostępnianie technologii, która ułatwi im znalezienie odpowiedzi. Opiszę to na przykładzie. Wyobraź sobie, że jesteś dyrektorem finansowym przedsiębiorstwa. Podczas porannego joggingu słuchasz ulubionej muzyki ze smartfonu, gdy nagle otrzymujesz pilną wiadomość: zgłoszona w ostatniej chwili konkurencyjna oferta może uniemożliwić przejęcie, które Twoja firma zamierzała dziś sfinalizować. Zatrzymujesz się na środku trasy. Wszystkie plany stanęły pod znakiem zapytania. Do głowy przychodzi Ci mnóstwo pytań: Czy możemy zaoferować więcej? O ile? Jeśli tak, to czy transakcja będzie nadal opłacalna?

Czytaj całość artykułu tutaj: https://www.erp-view.pl/erp/jak_zbudowac_dzial_finansowy_na_miare_przyszlosci.html

openmediagroup