Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Jak zorganizować imprezę sylwestrową w domu?

Jak zorganizować imprezę sylwestrową w domu?
Zobacz więcej zdjęć »
Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Jeśli planujesz imprezę w domu, już dziś pomyśl o tym, co zaserwujesz swoim gościom. Jak powinien wyglądać Sylwester… od kuchni?

W menu na ten wyjątkowy wieczór powinny królować przekąski typu finger food, które łatwo chwycić w dłoń, szybko zjeść i znów oddać się szampańskiej zabawie. Zebraliśmy dla Ciebie kilka propozycji zimnych, ciepłych i słodkich przekąsek, dzięki którym ze smakiem wkroczysz w Nowy Rok!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Zimne przekąski

Koreczki, szaszłyki, roladki – te proste w przygotowaniu i skonsumowaniu przekąski sprawdzą się na każdej imprezie. Choć zimne, z pewnością rozgrzeją atmosferę już od początku sylwestrowego wieczoru. Wypróbuj nasze typ – fantazyjne roladki z cukinii, wypełnione kremowym serkiem i aromatycznymi suszonymi pomidorami.

Zawijańce z cukinii

Składniki na 10 porcji: 3 cukinie, 200 g sera śmietankowego, 300 g suszonych pomidorów w oleju, rukola, oliwa z oliwek, pieprz, sól.

Obieraczką do warzywa obierz cukinię, by uzyskać podłużne plasterki, w które zawiniesz pozostałe składniki. Plasterki podsmaż na oliwie, zdejmij na talerz. Zaczynając od brzegu, na każdym z kawałku cukinii układaj kawałek sera, suszonego pomidora oraz listek rukoli. Następnie uformuj z nich roladki. Gotowe układaj na półmisku. Przed podaniem skrop je oliwą oraz dopraw solą i pieprzem.

Ciepłe przekąski

Gdy impreza nabierze rozpędu, energię spaloną podczas kolejnych przetańczonych kawałków niech uzupełnią ciepłe przekąski. Idealnie nadadzą się do tego te z ciasta francuskiego, które znikną z talerzy równie szybko, jak szybko je przygotujesz! Na Sylwestrową imprezę proponujemy roladki z łososiem podane z sosem czosnkowo-koperkowym.

Roladki z ciasta francuskiego

Składniki na 10 porcji: 200 g łososia wędzonego, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jajka, czarnuszka, sól i pieprz. Sos czosnkowy – 200 ml jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanego koperku.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj. Wzdłuż krótszego brzegu ułóż na nim plastry wędzonego łososia. Dopraw je solą i pieprzem. Następnie zwiń je w roladę. Zawiniętą roladę posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp czarnuszką i pokrój na plastry. Roladki przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz do zarumienienia przez około 15-20 minut. W czasie pieczenia przygotuj sos, mieszając jogurt z koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Deser

Koniec roku to nie powód do smutku, a nawet jeśli – pyszny deser rozgoni wszelkie troski zebranych na imprezie gości. Na osłodę ostatnich chwil przed zmianą daty, zaserwuj obłędnie czekoladowe babeczki. Nikt im się nie oprze!

Czekoladowe babeczki

Potrzebne składniki na 12 babeczek czekoladowych: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 jajko, ½ szklanki oleju, 1 szklanka mleka.

Babeczki czekoladowe przygotuj mieszając w osobnych miskach suche i mokre składniki. Następnie, mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, a następnie wypełnij je ciastem na babeczki czekoladowe. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Serwis kulinarny
http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »