Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Jak zorganizować udany wyjazd integracyjny

Dowiedz się jak powinny wyglądać wyjazdy integracyjne z prawdziwego zdarzenia ! Zapraszamy do artykułu poniżej : )

Wyjazdy integracyjne dla firm cieszą się powodzeniem od czasów PRL-u, kiedy to na urlopy pracownicze wyjeżdżały całe rodziny. Obecnie trend ten zacieśnił się jedynie do kadry pracowników, a wyjazdy nie polegają jedynie na odpoczynku. Popularne stają się obozy przetrwania oraz oparte na sportach ekstremalnych. I tu pojawia się pytanie: jak z powodzeniem zorganizować taki wyjazd i jednocześnie zaprzeczyć niezbyt pozytywnemu wyobrażeniu ludzi o wyjazdach integracyjnych?

Miejsce

Wybór odpowiedniej lokalizacji jest bardzo ważny - najlepiej, jeśli będzie to tzw. neutralny grunt, a nie mieszkanie szefa czy pracownika. Zdecydujmy się na hotel, spa, albo domek w lesie - wszytko zależy od preferencji teamu i charakteru wyjazdu. Miejsce docelowe nie musi być daleko. Nikt nie powiedział, że na udany wyjazd integracyjny trzeba jechać 5-6 godzin. Równie dobrze można wynająć hotel zaraz za miastem.

Atrakcje

Najważniejsze, żeby wybrane zabawy spotkały się z aprobatą wszystkich i nikt nie musiał być z nich wyłączony. Obecnie najpopularniejsze atrakcje serwowane pracownikom na wyjazdach integracyjnych to:

• szkoły przetrwania

• warsztaty kulinarne

• park linowy

• wyprawa na strzelnicę

• różnego rodzaju gry zespołowe

Realizacja

Można zaangażować kogoś z firmy, aby zajął się organizacją wyjazdu. W każdym teamie znajdzie się urodzony działacz, dla którego planowanie i wdrażanie pomysłów jest tak naturalne, jak oddychanie. Pamiętajmy tylko, że organizator zazwyczaj nie odpocznie na wyjeździe - za zbyt wiele rzeczy jest odpowiedzialny. Rozwiązaniem na to jest wynajęcie profesjonalnej agencji eventowej, która dopilnuje, aby wszystko działało bez zarzutu. Wiele firm jest też otwartych na oczekiwania klienta co do zorganizowania atrakcji dla pracowników, a oprócz tego podsuwa własne pomysły. Dzięki takiemu podejściu do tematu wyjazdu integracyjnego na pewno nikt nie będzie się nudził.

henryk.frolena