Dom » Nieruchomość

Jak zwiększyć swoją zdolność kredytową - kredyt hipoteczny

Ubiegając się o kredyt hipoteczny musimy liczyć się z tym, że nasze możliwości finansowe zostaną poddane wyjątkowo krytycznej ocenie. Oczywiście, zdobycie jak największej liczby kredytobiorców leży w szeroko rozumianym interesie pracowników i właścicieli banków.

Nie można jednak zapominać i o tym, że kredyt opiewający na tak dużą kwotę to również znacznie większe niż zazwyczaj ryzyko. Nie zawsze można liczyć na to, że uda się mu sprostać, zdolność kredytowa potencjalnych klientów jest więc obliczana bardzo skrupulatnie. Oczywiście, nie oznacza to wcale, że nie można jej podwyższyć.

Walka z niepotrzebnymi zobowiązaniami
Osoby zainteresowane podniesieniem zdolności kredytowej muszą mieć świadomość tego, że bank podchodzi bardzo poważnie do każdego ich zobowiązania. Niektórych wydatków zwyczajnie nie da się uniknąć, trudno bowiem wyobrazić sobie sytuację, w której zrezygnowalibyśmy z obowiązku alimentacyjnego tylko dlatego, że zdecydowaliśmy się na kredyt. Istnieją jednak i takie zobowiązania, które nie stanowią dla nas na tyle poważnego obciążenia, aby nie uporać się z nimi szybciej niż początkowo planowaliśmy. Mowa tu przede wszystkim o kredytach ratalnych zaciąganych chętnie, gdy chce się kupić aparat fotograficzny, laptop lub pralkę. Każde z tych zobowiązań ma negatywny wpływ na naszą zdolność kredytową, im więc szybciej się ich pozbędziemy, tym lepiej.

Jak zwiększyć dochody?
Im większe są nasze dochody, tym większa jest też szansa na kredyt nie tylko w oczekiwanej przez nas wysokości, ale i na warunkach, które bez trudu można zaakceptować. Niestety, nie każdy jest w stanie błyskawicznie znaleźć dodatkową pracę, warto więc pomyśleć o innych sposobach na zwiększenie dochodów. Jednym z najprostszych jest rezygnacja z karty kredytowej. Dla nas jest ona znaczącym ułatwieniem, bank jednak nie podziela naszego entuzjazmu traktując ją przede wszystkim jako obciążenie. Oczywiście, nie oznacza to wcale, że już nigdy nie będziemy z niej mogli korzystać, do przydatnego zwyczaju możemy bowiem powrócić już po uzyskaniu kredytu.
Po pozytywnej weryfikacji zdolności kredytowej, możemy przystąpić do poszukiwań mieszkania czy też w domu w konkretnej lokalizacji i za konkretną kwotę, np. http://www.6-dzielnica.pl/domy,m,mg,8

JustynaZ