Społeczeństwo » Społeczeństwo
Jedz z rozwagą!
Zobacz więcej zdjęć » |
We wszystkich pomieszczeniach, w tym w lokalach gastronomicznych, występują mikroorganizmy (bakterie, grzyby), które osiadają na przedmiotach znajdujących się w otoczeniu, w tym naczyniach, sztućcach czy serwetkach. Tego nie unikniemy. Jedzmy jednak z rozwagą.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Nie zjadaj bakterii
Wiele bakterii przedostaje się do naszego organizmu wraz z zanieczyszczonym pożywieniem. Dokładne umycie rąk przed przystąpieniem do jedzenia jest podstawą. Jeśli jemy poza domem, warto zwrócić także uwagę na lokal, w którym się stołujemy. Bakterie mogą zostać przeniesione na pożywienie z rąk kucharza czy kelnera lub znajdować się na przedmiotach, z których korzystamy, takich jak sztućce, serwetki czy wykałaczki.
Pamiętając o myciu rąk przed każdym posiłkiem, zwracaniu uwagi na sposób podania żywności oraz miejsce, w którym jemy, możemy uniknąć poważnych chorób, np. wirusowego zapalenia wątroby typu A. Częste, zwłaszcza w okresie letnim, zatrucia pokarmowe w wielu przypadkach spowodowane są właśnie brakiem higieny tak osób przygotowujących, podających posiłki, jak również samych konsumentów - twierdzi prof. Zbigniew Gaciong, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Czyste ręce - jak to zrobić?
Poza wykształceniem w sobie zwyczaju mycia rąk należy nauczyć się, jak to robić. Aby pozbyć się większości bakterii znajdujących się na dłoniach, należy je dokładnie umyć letnią wodą i mydłem, zwracając szczególną uwagę na miejsca pomiędzy palcami i czubki palców. Dłonie należy myć około 30 sekund, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
O myciu rąk powinniśmy pamiętać szczególnie:
przed i po jedzeniu
po wyjściu z toalety
kiedy kaszlemy bądź kichamy
po przyjściu do domu
jeśli korzystaliśmy z komunikacji miejskiej
Restauracja - na co warto zwrócić uwagę?Wybierając miejsce, w którym chcemy zjeść, zwróćmy uwagę na rodzaj pomieszczenia.
W miarę możliwości wybierajmy restauracje klimatyzowane, najlepiej zamknięte. Z raportu „Czysta serwetka?" wynika, że w takich pomieszczeniach jest znacznie mniej groźnych dla zdrowia mikroorganizmów (grzybów i bakterii) niż w nieklimatyzowanych, otwartych lokalach. Przyjrzyjmy się również, w jaki sposób obsługa podaje nam zastawę i serwetki. Pamiętajmy!
Najmniej bakterii znajduje się na przedmiotach dopiero wyjętych z opakowania. Im dłuższa ekspozycja na otwartej przestrzeni, tym więcej bakterii może znaleźć się na ich powierzchni
Komentarze (0)