Zdrowie » Ciało

Jemy za dużo białka

Jemy za dużo białka
Zobacz więcej zdjęć »
To fakt, który z pewnością powinien nas zaciekawić, który powinien nas zmusić do zastanowienia. Tak, ogólnie rzecz ujmując jemy zbyt dużą ilość białka i ma to na nas negatywny wpływ.

Oczywiście nie mówimy o żadnych skrajnych sytuacjach, w których to rozwój różnych groźnych chorób jest ewidentnie uwarunkowany zbyt dużą ilością spożywanego białka. Tutaj mowa jest o takim aspekcie jak wpływ na nasze samopoczucie, jak powolne doprowadzanie do wystąpienia różnych dolegliwości. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że owe dolegliwości są bezpośrednio powiązane ze zbyt dużą ilością białka w naszej diecie. Jaka zatem powinna być właściwa ilość białka w diecie?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Ile białka?

Tutaj musimy wskazać na wartość około 1 grama w przeliczeniu na kilogram masy naszego ciała. W przypadku osób żyjących aktywnie, uprawiających sport, wartość ta może dochodzić do około 1, 3 grama, ale na pewno nie powinna znacząco tejże wartości przekraczać. Białko w nadmiarze to zbytnie obciążenie dla naszych nerek, to również inne dolegliwości jak chociażby zwiększone ryzyko wystąpienia podagry. Białko zazwyczaj kojarzy nam się z produktami pochodzenia zwierzęcego, aczkolwiek na pewno nie możemy naszej diety, obecności białka w naszej diecie ograniczyć wyłącznie do produktów pochodzenia zwierzęcego. To byłby znaczący błąd, który na pewno negatywnie wpłynąłby na nasze zdrowie. Tak naprawdę bowiem większość białka, które spożywamy każdego dnia powinno mieć pochodzenie roślinne.

Zwierzęce czy roślinne

Białko pochodzenia zwierzęcego charakteryzuje się dużą zawartością niezbędnych dla nas aminokwasów egzogennych, ale z drugiej strony dostarcza nam również zbyt dużej ilości tłuszczu, co wiąże się chociażby z ryzykiem podwyższenia poziomu cholesterolu, a więc tym samym zwiększa ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz innych chorób związanych z naszym układem krwionośnym. Dlatego też uważajmy na to, co spożywajmy, przyglądajmy się ilości białka w naszej diecie, jak również ilości innych składników pokarmowych, które też są ważne.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KFD Nutrition
http://nutrition.kfd.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »