Gospodarka » Żywność

Jesienne odkażanie gwarantem dobrej jakości plonów

Troska o uprawy nie kończy się w momencie zbiorów. Częste i obfite opady oraz długotrwałe utrzymywanie się wody sprzyjają rozwojowi chorób. Jedynie dezynfekcja przeprowadzona w odpowiedni sposób, zapewnia bezpieczne zimowanie.

Choć ma znaczący wpływ na efektywność produkcji oraz kondycję upraw, jej rola w integrowanej ochronie roślin wciąż bywa niedoceniana. Higiena fitosanitarna, bo o niej mowa, to prosta droga do bezpieczeństwa żywności i żywienia.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Jest pełnia jesieni i zdecydowana większość płodów ogrodniczych została już zebrana. Ostatnie tygodnie to okres częstych opadów w różnych rejonach kraju, niekiedy bardzo obfitych. - Na wielu polach dochodziło do kilkudniowego utrzymywania się wody w uprawach warzyw korzeniowych i ziemniaków, co sprzyjał rozwojowi chorób, w tym zwłaszcza mokrej zgnilizny bakteryjnej. W trakcie zbioru oraz przewożenia płodów do przechowalni dochodziło do uszkadzania bulw ziemniaków oraz warzyw korzeniowych, a także ich kontaktu z już porażonymi organami, co w trakcie przechowywania prowadzić będzie do powstawania lokalnych miejsc z gnijącymi i rozpadającymi się tkankami, stopniowo się powiększającymi – mówi prof. dr hab. Leszek Orlikowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Aby zminimalizować możliwości rozszerzania się choroby, wszędzie tam, gdzie płody będą przechowywane w skrzyniopaletach, najlepiej zastosować zabieg odkażania, poprzez bardzo dokładne opryskanie. Oprócz skrzynek i pojemników należy zdezynfekować również pomieszczenia, a także maszyny i narzędzia. Warto wybrać środek, który nie wymaga spłukiwania – jego zastosowanie jest znacznie mniej czasochłonny i wygodniejsze. - Zaletą tych zabiegów jest zminimalizowanie występowania szkodliwych mikroorganizmów oraz możliwość wykorzystania opakowań niemal niezwłocznie po przeprowadzeniu ich odkażania, a także braku jakichkolwiek pozostałości. Równie ważne jest odkażenie całej przechowalni poprzez jej dokładne opryskanie lub zamgławianie pomieszczeń. Z uwagi na możliwość przenoszenia patogenów na ogumieniu pojazdów, należy je również odkażać poprzez dokładne opryskanie. Istotne jest również odkażanie obuwia, na których roznosi się zwłaszcza patogeny mokrej zgnilizny i bakteriozy cebuli – wyjaśnia Renata Wojtal z firmy Desio, oferującej Huwa San TR50, bezpieczny środek do dezynfekcji.

Aby dezynfekcja była skuteczna, nie można zapomnieć o jej systematycznym stosowaniu. Zapewni ona dłuższe przechowywanie plonów oraz ich wyższą zdrowotność.

O regularnej dezynfekcji należy pamiętać w ciągu całego cyklu uprawy począwszy od wczesnej wiosny, zabiegi przed rozpoczęciem okresu wegetacyjnego w celu odkażenia upraw po zimie. Zapobieganie rozprzestrzenianiu się patogenów minimalizuje ryzyko zainfekowania roślin i jest spełnieniem jednego z ważnych wymogów integrowanej ochrony roślin.






Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

DESIO

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »