Technologie » Internet

Jewgienij Kasperski apeluje o stworzenie międzynarodowej organizacji do walki z cyberterroryzmem

Cyberszpiegostwo, cybersabotaż, a nawet cyberwojny, to rzeczywiste zagrożenia czyhające w dzisiejszym świecie – wykrycie pierwszych sponsorowanych przez państwa szkodliwych programów świadczy o nowych możliwościach, które mogą być wykorzystane przez te zagrożenia internetowe.

Stuxnet (2010) i Duqu (2011) stanowią próbkę technicznego zaawansowania oprogramowania na poziomie militarnym, które potrafi uszkodzić duże instalacje przemysłowe i nie tylko. Szkodniki te burzą pewność w zakresie bezpieczeństwa internetowego: zarówno Stuxnet, jak i Duqu zostały wykryte przez przypadek po pewnym czasie od ich stworzenia.

Wykrycie robaka Stuxnet w 2010 r. wywołało panikę na świecie: kilka państw przyrównało stosowanie cyberbroni do bardziej konwencjonalnych działań wojennych obejmujących pociski i bomby. W 2011 r. prawie wszystkie wiodące narody na świecie dały do zrozumienia, że są coraz bardziej gotowe na rozwój i stosowanie własnych arsenałów cybernetycznych. Wszystko to świadczy o tym, że stoimy u progu nowej ery cyberwojen.

W swoim wystąpieniu 6 marca na targach CeBIT 2012 w Hanowerze, w Niemczech, Jewgienij Kasperski, prezes i dyrektor generalny Kaspersky Lab, mówił o systematycznych zagrożeniach, jakie można napotkać w dzisiejszym świecie w świetle postępu w dziedzinie IT. Problem zobrazował na przykładzie najpoważniejszych incydentów dotyczących szkodliwego oprogramowania odnotowanych w ostatnim czasie. Ponadto przedstawił swoją wizję na temat sposobu ochrony internetu oraz jego użytkowników przed cyberbronią.

Kasperski uważa, że najlepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie międzynarodowej organizacji ds. bezpieczeństwa cybernetycznego pełniącej rolę niezależnej globalnej platformy umożliwiającej międzynarodową współpracę oraz zawieranie traktatów o niestosowaniu cyberbroni, jak również tworzenie regulacji mających zastosowanie dla krytycznych infrastruktur. Organizacja ta byłaby również odpowiedzialna za prowadzenie dochodzeń w sprawie incydentów oraz zwalczanie cyberterroryzmu.

"Międzynarodowa organizacja ds. bezpieczeństwa cybernetycznego nie wyeliminuje całkowicie cyberbroni, jednak znacząco poprawi obecną sytuację. Największą korzyść z istnienia takiej organizacji odniosłyby najbardziej zagrożone strony (tj. kraje rozwinięte z powszechnym dostępem do internetu) i to one powinny wesprzeć ją jako pierwsze" – powiedział Jewgienij Kasperski.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.