Firma » Finanse

Kamerzysta i muzyka na weselu a ZAIKS (opłaty)

Im bliżej sezonu weselnego tym więcej pytań o to, co ma ZAiKS do wesela i kamerzysty weselnego.

Planujemy swoje wesele i ślub w pocie czoła, eskcytacją i ze stresemem. Zamawiamy najlepszy alkohol, jedzenie, dbamy o to, żeby fotograf, DJ lub zespół byli najlepsi. Aby jednak wszystko przeżyć bezstresowo warto pamiętać o takim szczególe jak opłata-JKL; dla ZAiKS-u za publiczne odtwarzanie muzyki na weselu. O taką licencję może ubiegać się właściciel lokalu weselnego, Młoda Para lub w ich imieniu zespół czy też didżej weselny.

Zapłać licencję ZAiKS przed weselem

Organizując DJ lub zespół młoda para rzadko myśli o opłatach za muzykę, nie zdając sobie sprawy z tego, że wkraczają w sferę prawa autorskiego. Aby weselnych pieniędzy nie oddać ZAiKS-owi warto upewnić się czy zatrudniony DJ lub orkiestra opłacają ZAiKS. Jedyną sytuacją, kiedy opłata ta nie jest wymaga no wesele w domu, w rodzinnym kręgu. Gorzej, kiedy na organizację decydujemy się w szerszym gronie znajomych, w restauracji lub w domu weselnym z udziałem DJ bądź orkiestry.
Powierzając organizację wesela domowi weselnemu lub restauracji nasz kłopot powinien zniknąć. W większości przypadków to lokal, w którym organizowana jest impreza opłaca tantiemy oszczędzając w ten sposób formalności Parze Młodej. Teoretycznie obowiązkiem właściciela restauracji, hotelu czy pubu podpisanie jest umowy licencyjnej stałej z ZAiKS-em. Teoretycznie, bo jak dobrze wiemy, coraz więcej tych podmiotów decyduje się na odtwarzanie  muzyki niezależnej bez opłat ZAiKS.

W sytuacji, kiedy lokal nie ma podpisanej umowy z ZAiKS-em to młoda para wnosi opłatę - mowa tutaj o imprezach organizowanej na prywatnej posesji lub w innym miejscu publicznym, jak sala gimnastyczna, czy też remiza strażacka.

Zarobkowe udostępnianie pomieszczeń w celu organizowania imprez z wykorzystaniem utworów objętych ochroną prawa, przeważnie poprzez ich wykonywanie lub odtwarzanie podczas wesel, jest wkroczeniem w autorskie prawa majątkowe opisane art.17 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. Nr 80 z 2000 r. poz.904 , Dz.U. Nr 197 z 2002 r. poz. 1661, Dz.U. Nr 91 z 2004 r. poz. 869), wymaga uzyskania zezwolenia uprawnionych i nie wyczerpuje zwolnienia z art. 23 ustawy (użytek osobisty).”

Organizacja imprezy a ZAiKS

Zespół weselny musi płacić ZAiKS-owi

Art. 23 mówi o korzystaniu z utworów w gronie osób bliskich (pokrewieństwo, powinowactwo, bliscy przyjaciele), które ma charakter nieodpłatny, to znaczy, że nikt bezpośrednio ani pośrednio nie odnosi z tego korzystania żadnych korzyści. Kiedy zaczynamy odpłatnie udostępniać pomieszczenia/lokale na organizację imprez to zaczynamy również korzystać z cudzej twórczości i ma to przynajmniej pośredni związek zarobkowy. Nawet ślub kościelny jest okazją do pośredniego lub bezpośredniego uzyskania korzyści majątkowych przez artystę (organista, skrzypek, orkiestra itd.). Korzystanie z utworów muzycznych podczas imprez wkracza w interesy majątkowe twórców i wymaga uzyskania na takie korzystanie zezwolenia Stowarzyszenia Autorów ZAiKS. W przypadku odtwarzania np. z płyt przez prowadzącego wesele DJ-a także organizacji chroniących prawa artystów wykonawców i producentów.

Kto płacić ZAiKS-owi za wesele?

ZAiKS twierdzi, że opłaty za weselną muzykę powinien zapłacić organizator wesela. Ale... kto tak na prawdę nim jest? Państwo Młode czy właściciel sali weselnej?

prowadzący działalność polegającą na udostępnianiu pomieszczeń lub organizowaniu w pełni imprez weselnych lub innych rodzinnych i okazjonalnych itp., podczas których wykorzystywana jest chroniona muzyka, zobowiązani są do zawarcia umowy licencyjnej na korzystanie z utworów muzycznych. Dom Weselny, restauracja prowadząc zawodowo działalność usługową dotyczącą organizacji wesel zobowiązana jest do zalegalizowania wszelkich aspektów świadczonej usługi”.

W praktyce to sale weselne powinny brać na siebie uiszczenie opłaty lub zawrzeć w umowie zapis zlecający zapłatę Parze Młodej. Wysokość opłaty możesz obliczyć tutaj.

Muzyka bez ZAiKS dla kamerzystów weselnych

Grono kamerzystów weselnych rozpoczyna pracę od podpisania umowy z firmą oferującą muzykę niezależną bez opłat ZAiKS. Stawi, które proponuje organizacja są bajońskie - za wykorzystanie jednego utworu do wstawki lub animacji opłaty mogą wynieść nawet w okolicy 1000 zł. Oprócz oszczędności to także oryginalność przyciąga kamerzystów do korzystania z takiej oferty. Jednorazowa opłata, jak i abonament chroni przez karami i wysokimi opłatami ZAiKS-u. Mowa tutaj także o studniówkach, balach sylwestrowych czy innych uroczystości rodzinnych.

APR Media