Technologie » AGD - RTV

Kariera Zen

Wokół piekarnika Zen robi się coraz głośniej. Wygląda na to, że w branży AGD rok 2012 będzie należał właśnie do niego. Nagroda red dot best of the best, a zwłaszcza gala w Essen, podczas której została wręczona, otworzyły przed nim okna i drzwi na cały świat.

Piekarnik Amica Zen zachwyca nie tylko ekspertów. Szum się robi zwłaszcza w Internecie – medium najnowocześniejszym, najszybszym i o największym zasięgu. Dziś już na wielu stronach, w różnych językach można znaleźć informacje o samym piekarniku, a także o nagrodzie, jaką został uhonorowany. Podkreśla się przede wszystkim to, że piekarnik Zen jest pierwszym polskim produktem wyróżnionym za wybitną jakość wzornictwa. Zwraca się również uwagę na elitarne towarzystwo, w jakim się znalazł, czyli kultowe produkty takich znanych marek, jak Apple, BMW czy Porsche. Duże wrażenie robią także liczby. W tegorocznej edycji konkursu 4500 produktów autorstwa 1800 projektantów z 58 krajów oceniało 30 jurorów. A na szczycie tej piramidy znalazły się Amica i pracownia Code, która zaprojektowała piekarnik Zen.

Został on stworzony z myślą o wymagających użytkownikach sprzętu AGD – tych, którzy mają sprecyzowane potrzeby, cenią sobie spokój i harmonię, a w swoim domu szukają przede wszystkim wyciszenia. Amica Zen odwołuje się do tradycji minimalizmu i na tej podstawie kreuje zupełnie nowy trend we wzornictwie. Staje w opozycji do wszechogarniającej, nachalnej technologii, która dominuje nad człowiekiem na każdym kroku, we wszystkich dziedzinach, co sprawia, że czuje się on w takim świecie wyobcowany. Do obsługi piekarnika niepotrzebne są żadne przyciski i wyświetlacze, wystarczą dwa pokrętła.

Piekarnik Amica Zen otworzył nowy rozdział w dziejach sprzętu AGD. Mówi się o epoce postindustrialnego designu. To nie człowiek ma się dopasować do technologii, czyli użytkownik do urządzenia, ale na odwrót – urządzenie zostało pomyślane tak, aby stanowiło odpowiedź na oczekiwania użytkownika, aby technologia była zgodna z potrzebami człowieka i jego wyobrażeniami o domu jako spokojnej, bezpiecznej przystani.

Amica
WIĘCEJ INFORMACJI Z FIRMY AMICA WRONKI S.A. (PRESS BOX)

newss.pl