Technologie » Komputery

Kaspersky Endpoint Security for Windows triumfuje w teście Dennis Technology Labs

Korporacyjne rozwiązanie bezpieczeństwa Kaspersky Endpoint Security for Windows zdobyło najwyższe wyróżnienie w niezależnym teście Enterprise Anti-Virus Protection przeprowadzonym w okresie kwiecień – czerwiec 2013 r. przez niezależną organizację ekspertów Dennis Technology Labs.

Celem testu było dokonanie oceny, jak skutecznie produkty biznesowe wykrywają i blokują cyberzagrożenia, oraz porównanie możliwości różnych rozwiązań bezpieczeństwa dostępnych obecnie na rynku. W teście oprócz Kaspersky Lab uczestniczyło czterech innych najważniejszych producentów korporacyjnych produktów bezpieczeństwa.

Kaspersky Endpoint Security for Windows zajął pierwsze miejsce, zdobywając 388 na 400 możliwych punktów i wykazując 97% skuteczność na podstawie obliczeń laboratorium Dennis Technology Labs.

Eksperci wykorzystali w teście zestaw 100 szkodliwych odsyłaczy. Wszystkie z nich stanowiły zagrożenia, które były wykorzystywane przez cyberprzestępców w rzeczywistych atakach w okresie, w którym przeprowadzano testy.

W podsumowaniu eksperci z Dennis Technology Labs napisali: „Test ten pokazuje, że nawet w przypadku stosunkowo niewielkiego zestawu obejmującego 100 zagrożeń istnieje znacząca różnica w wynikach uzyskanych przez programy antywirusowe. Najważniejsze jest jednak to, że różnica ta została uwidoczniona przy pomocy realnych zagrożeń, które atakowały komputery użytkowników w czasie, w którym przeprowadzano testy”.

Wiele organizacji eksperckich wykorzystuje w testach obszerniejsze zestawy próbek szkodliwego oprogramowania niż te stosowne przez Dennis Technology Labs. Metoda ta zapewnia więcej szczegółowych danych dotyczących „bazy wiedzy” produktu. Jednak kompletność antywirusowej bazy danych nie gwarantuje całkowitego bezpieczeństwa. Duże zestawy szkodliwego oprogramowania często zawierają przestarzałe, rzadko spotykane próbki, które zostały dodane dawno temu. Takie testy pokazują, że rozwiązania potrafią wykrywać szkodliwe oprogramowanie, ale nie odzwierciedlają w sposób adekwatny ich możliwości w zakresie ochrony.

„Według nas, decyzja Dennis Lab o wykorzystaniu ograniczonego ale bardzo aktualnego zestawu szkodliwych odsyłaczy to doskonały sposób na pokazanie rzeczywistej skuteczności rozwiązania. Inne laboratoria testowe często przyznają bardzo wysokie oceny rozwiązaniom, które mogą zablokować milion szkodliwych obiektów, nie zważając na to, że z wieloma z tych problemów prawdopodobnie nie spotkamy się w realnym świecie. Jednocześnie, taki produkt może pozwolić niebezpiecznemu nowemu zagrożeniu wślizgnąć się do korporacyjnej infrastruktury IT i siać tam spustoszenie. Właśnie dlatego metodologia stosowana przez Dennis Technology Labs wyróżnia się na tle innych, często wykorzystywanych metod testowania oprogramowania antywirusowego” – powiedział Oleg Iszanow, dyrektor działu Anti-Malware Research w Kaspersky Lab.

Pełny raport z testu przeprowadzonego przez Dennis Technology Labs jest dostępny na stronie http://www.dennistechnologylabs.com/reports/s/a-m/2013/DTL_2013_Q2_Ent.1.pdf.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/news.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.