Technologie » Komputery

Kaspersky Lab o szyfrowaniu

Kaspersky Lab, producent rozwiązań do ochrony danych, opublikował w autorskiej Encyklopedii Wirusów VirusList.pl nowy artykuł pt.: "%^ef$g73$5r(@&#!! - Kilka słów o szyfrowaniu i algorytmach".

Tekst autorstwa Macieja Ziarka, analityka z Kaspersky Lab Polska, poświęcony jest szyfrowaniu danych na komputerach. Artykuł jest przeznaczony dla osób posiadających podstawową wiedzę informatyczną.

Czym jest szyfrowanie? Definicji tego terminu jest wiele, jedne są bardziej szczegółowe i skomplikowane inne prostsze, jednak wystarczające jest stwierdzenie, że szyfrowanie to po prostu metoda zapisu tekstu jawnego w taki sposób, by stał się on nieczytelny dla osób trzecich i jednocześnie z powrotem jawny po właściwej weryfikacji. Kryptografia nie została zapoczątkowana wraz z erą komputeryzacji. Co prawda to dzięki coraz większej mocy obliczeniowej komputerów powstają lepsze i skuteczniejsze szyfry i obecnie jest to z pewnością domena informatyki, jednak kryptografia istniała już tysiące lat temu.

Autor artykułu w skrócie omawia szyfry stosowane dawniej, jak i te, które służą nam współcześnie. Ponadto, artykuł zawiera trzy filmy instruktażowe, dzięki którym każdy może przekonać się, że zaszyfrowanie danych na swoim komputerze wcale nie jest skomplikowane.

Wiele osób niestety nie zdaje sobie sprawy z tego, jak cenne są dane gromadzone na komputerach czy pamięciach przenośnych i nie chodzi tu o pliki z muzyką czy zdjęcia (aczkolwiek takie informacje mogą posłużyć cyberprzestępcy do np. szantażu). Chodzi o informacje zapisywane w przeglądarkach, pocztę zgromadzoną na dysku, aplikacje takie jak komunikatory z zapisanymi hasłami, prace, artykuły i wiele innych danych, których lepiej byłoby nikomu nie ujawniać. Sprzedając komputer czy sam dysk twardy nie wystarczy jedynie go sformatować. Wszystkie informacje będą cały czas możliwe do odzyskania i to nawet za pomocą darmowych programów. Znane są przypadki kupowania przez szantażystów używanych dysków twardych na aukcjach internetowych tylko po to, by wydobyć skasowane dane i wykorzystać je do wyłudzenia pieniędzy od byłego właściciela. Niestety niektórzy ulegają i wolą zapłacić niż ryzykować wypłynięcie na światło dzienne danych związanych nimi/firmą.

"Należy pamiętać, że szyfrowanie to miecz obosieczny - w zależności od tego przez kogo i w jaki sposób zostanie wykorzystane, może wyrządzić dużo szkód, jak i zapewnić bezpieczeństwo" - mówi Maciej Ziarek, analityk z Kaspersky Lab Polska. "Zapewnia swobodę słowa, bo zaszyfrowanej wiadomości bez odpowiedniego hasła nikt nie odczyta, zmniejszając jednocześnie bezpieczeństwo w państwie - skoro każdy może użyć szyfrowania to także organizacje przestępcze mogą stosować kryptografię do zatajania niewygodnych informacji. Nie można jednak popadać w paranoję, ponieważ wszystko jest dla ludzi. Ważne jest to, abyśmy sami zadbali o bezpieczeństwo naszych danych - tego nikt nie zrobi za nas".

Pełny artykuł można znaleźć w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=545.

Artykuł można wykorzystać dowolnie, z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.