Technologie » Internet

Kaspersky Lab o walentynkowych zagrożeniach

Co roku to samo: gdy tylko zbliżają się Walentynki, wszyscy spamerzy koncentrują się na tym dniu i rozsyłają niechciane e-maile - nierzadko z niebezpiecznymi prezentami.

Najczęściej wręczanym prezentem walentynkowym są kwiaty. Oto przykład spamu, który oferuje wielkie oszczędności podczas zakupu, a jednocześnie próbuje nakłonić użytkowników do zamówienia usługi, która będzie co miesiąc pobierała $9,95 z karty kredytowej naiwnego klienta.

Jeszcze gorsze są wiadomości e-mail ze szkodliwymi kartkami okolicznościowymi. Ich ilość zwiększa się zawsze w okolicach międzynarodowych wydarzeń, takich jak Walentynki. Nadawcy typowych kartek najczęściej chcą po prostu sprawić radość swoim przyjaciołom lub partnerom. Jednak cyberprzestępcy wykorzystują ten fenomen do celów finansowych. Eksperci z Kaspersky Lab przechwycili spam, który rzekomo jest wysyłany przez Hallmark, dostawcę kartek okolicznościowych. Jednak w tym przypadku mamy do czynienia z wiadomością, w której ukryte są szkodliwe programy: trojan Trojan.Win32.VB.rso (umożliwiający cyberprzestępcy uzyskanie kontroli nad zainfekowanym systemem) oraz robak P2P-Worm.Win32.Agent.ez.

Możemy się spodziewać, że takiego spamu pojawi się w związku z Walentynkami dużo więcej. Każdego dnia eksperci antywirusowi wykrywają 30 000 nowych szkodliwych programów, więc zadbajmy o to, aby nasze programy antywirusowe były uaktualnione, unikajmy otwierania wiadomości e-mail pochodzących od nieznanych nadawców, a w szczególności nie otwierajmy załączonych do nich plików i nie klikajmy żadnych odsyłaczy z niepewnych źródeł.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.