Firma » Praca

Kaspersky Lab otwiera biuro badawczo-rozwojowe w Irlandii

Kaspersky Lab, globalna firma z branży cyberbezpieczeństwa, informuje o otwarciu swojego pierwszego europejskiego centrum badawczo-rozwojowego w Dublinie, w Irlandii.

Lokalizacja ta została wybrana ze względu na coraz większą reputację Dublina jako głównego europejskiego centrum technologicznego oferującego dostęp do ogromnych zasobów utalentowanych i posiadających duże umiejętności specjalistów IT oraz silnej sieci innowacyjnych firm technologicznych.

Przy początkowej inwestycji wynoszącej blisko 5 milionów dolarów amerykańskich Kaspersky Lab planuje stworzyć w Dublinie 50 nowych stanowisk pracy w ciągu najbliższych trzech lat.

Nowe biuro skupi się głównie na opracowywaniu technologii analizy danych oraz uczenia maszynowego dla gamy rozwiązań przeznaczonych dla firm. Zespół będzie odpowiedzialny za główne elementy nowych rozwiązań firmy Kaspersky Lab, koncentrując się na wykrywaniu i badaniu cyberataków ukierunkowanych.

Kaspersky Lab mianował Keitha Watersa na stanowisko głównego inżyniera kierującego zespołem ds. rozwoju w Irlandii. Waters ukończył studia na University College Dublin, uzyskując stopień naukowy w dziedzinie informatyki. Posiada ponad 15-letnie doświadczenie w zakresie tworzenia produktów dla przedsiębiorstw opartych na analityce dużych zbiorów danych oraz dostarczania rozwiązań klientom globalnym.

Nikita Szwecow, dyrektor ds. technologicznych, Kaspersky Lab, powiedział: „Dublin stanowił oczywisty wybór, jeśli chodzi o lokalizację pierwszego europejskiego biura badawczo-rozwojowego firmy ze względu na jakość i zagęszczenie lokalnego talentu technicznego i, naturalnie, samo miasto, które jest niezwykle atrakcyjne. Założenie biura w Dublinie to dla nas ogromna szansa na rozszerzenie naszej współpracy z innymi międzynarodowymi firmami z branży IT, zwłaszcza że miasto to zyskuje miano Doliny Krzemowej Europy. Chcielibyśmy podziękować Irlandzkiemu Urzędowi ds. Rozwoju Przemysłu (IDA Ireland) za ogromne wsparcie udzielone w związku z otwarciem biura”.

W wygłoszonym oświadczeniu premier Irlandii, Enda Kenny, powiedział: „Decyzja firmy Kaspersky Lab, aby zlokalizować kluczową część swojej działalności w Irlandii, to dowód zaufania do naszych utalentowanych zasobów pracy, naszej gospodarki i środowiska biznesowego. W ramach ogłoszonego dzisiaj przedsięwzięcia powstanie 50 miejsc pracy dla wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dostarczą światowej klasy produkt na miarę XXI wieku. Przedsięwzięcie jest również dowodem na to, że Irlandia stanowi centrum badań nad cyberbezpieczeństwem, oraz sygnałem dla innych firm poszukujących wykwalifikowanych programistów i naukowców zajmujących się danymi. Rząd dostrzega zakres zapotrzebowania na umiejętności w tym zakresie, a nowa strategia dot. edukacji i kwalifikacji dąży do tego, aby umiejętności cyfrowe i IT stały się kluczowym elementem wszystkich poziomów systemu edukacyjnego”.

Dyrektor generalny IDA Ireland, Martin Shanahan, powiedział: „Irlandia stanowi atrakcyjną lokalizację dla firm zajmujących się zwalczaniem cyberprzestępczości. Obecnie znajduje się tu pięć czołowych na świecie firm oferujących oprogramowanie bezpieczeństwa w tym sektorze. Panująca tu kultura współpracy między liderami w branży a ośrodkami badań pozwala Irlandii stać się światowej klasy centrum innowacji i praktyki w zakresie cyberbezpieczeństwa. Życzę firmie Kaspersky Lab samych sukcesów w jej nowej działalności w Irlandii. Pragnę zapewnić, że otrzyma nieustające wsparcie ze strony IDA Ireland”.

Kaspersky Lab uwzględnia wszystkie potrzeby bezpieczeństwa IT dużych organizacji, oferując pełną platformę dla przedsiębiorstw, która pomaga zapobiegać cyberzagrożeniom, wykrywa nawet najbardziej wyrafinowane ataki, reaguje na incydenty naruszenia bezpieczeństwa i przewiduje ewolucję krajobrazu zagrożeń. W przyszłości firma będzie nieustannie udoskonalać swoją ofertę dla przedsiębiorstw, zwalczając wyrafinowane zagrożenia przy użyciu analizy, technologii i usług bezpieczeństwa. W celu realizacji tych planów Kaspersky Lab zwiększa liczebność personelu, tworząc około 400 dodatkowych stanowisk na całym świecie w 2016 roku, w większości w dziale badawczo-rozwojowym.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/nowosci.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.