Technologie » Komputery

Kaspersky Lab patentuje przełomową technologię analizy heurystycznej

Kaspersky Lab informuje o opatentowaniu swojej przełomowej technologii analizy heurystycznej w Stanach Zjednoczonych. Technologia ta oferuje możliwość oceny stopnia zagrożenia oprogramowania na podstawie jego zachowania podczas emulacji.

Opatentowana metoda analizy heurystycznej jest bardzo ważna podczas wykrywania szkodliwych programów, które nie są jeszcze znane specjalistom z firm antywirusowych. Stosowane obecnie mechanizmy nie gwarantują 100% wykrywania nowych szkodliwych programów, ponieważ wymagałoby to zaimplementowania nowych technologii w celu wykrywania i blokowania tych potencjalnych zagrożeń.

Nowa technologia analizy heurystycznej firmy Kaspersky Lab, opracowana przez Nikołaja Griebiennikowa, Olega Zajcewa, Aleksieja Monastyrskiego oraz Michaiła Pawliusznikowa, opiera się na systemie reguł wykorzystywanych do przydzielania różnym procesom poziomu zagrożenia (technologia Oceny Stopnia Zagrożenia). 5 maja 2009 roku amerykański Urząd ds. Patentów i Znaków Towarowych przyznał tej technologii patent nr 7 530 106.

Ocena ryzyka zapobiega niebezpiecznym działaniom na komputerach PC

Patent opisuje nieustannie rozszerzany system reguł, w którym wskazane są najpopularniejsze operacje wykorzystywane przez szkodliwe programy, takie jak dostęp do różnych części rejestru, dostęp do Internetu lub do plików systemowych itd. Każda operacja jest wyrażona za pomocą udziału procentowego, który odzwierciedla jej poziom zagrożenia. W momencie wykonania operacji zwiększa się łączny potencjalny stopień zagrożenia jakie stanowi proces. Wraz ze wzrostem stopnia zagrożenia wprowadzane są różne ograniczenia dostępu do pewnych zasobów. To oznacza, że niebezpieczna aktywność szkodliwego oprogramowania może zostać zatrzymana już na początku poprzez zablokowanie dostępu do zasobów, które są niezbędne w celu wykonania takiej aktywności.

"Opatentowana przez firmę Kaspersky Lab technologia Oceny Stopnia Zagrożenia ma na celu automatyczne generowanie zestawów reguł dla znanych aplikacji" - powiedziała Nadia Kaszczenko, główny konsultant ds. własności intelektualnej z Kaspersky Lab. "Technologia ta jest niezbędna do zapewnienia przejrzystości rozwiązań antywirusowych oraz zminimalizowania potrzeby konfiguracji produktu przez użytkowników".

Technologia Oceny Stopnia Zagrożenia zwiększa efektywność ochrony komputerów i sprawia, że produkty firmy Kaspersky Lab są bardziej przyjazne dla użytkownika. W rezultacie złożona technologia HIPS (Host-based Intrusion Prevention System) zaimplementowana w oprogramowaniu Kaspersky Internet Security 2009 jako innowacyjny moduł filtrowania stała się bardziej dostępna dla zwykłych użytkowników i nie jest już zarezerwowana dla specjalistów z dziedziny informatyki.

Kaspersky Lab posiada obecnie ponad 30 wniosków patentowych złożonych w Stanach Zjednoczonych i Rosji dotyczących różnych innowacyjnych technologii opracowanych przez personel firmy.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.