Technologie » Komputery

Kaspersky Lab uzyskał certyfikat VB100 w przeglądzie porównawczym Virus Bulletin

Programy Kaspersky Endpoint Security 8 for Windows oraz Kaspersky Internet Security 2012 uzyskały certyfikat VB100 na podstawie wyników testów niemal 60 rozwiązań bezpieczeństwa w przeglądzie porównawczym organizacji Virus Bulletin. Wyniki zostały opublikowane w XII 2011 r.

Certyfikat VB100 jest przyznawany produktom, które spełniają podstawowe standardy pozwalające uznać je za właściwie działające rozwiązania antywirusowe.

Liczba "100" wywodzi się z konieczności wykazania stuprocentowego współczynnika wykrywalności dla próbek szkodliwego oprogramowania zawartych w kolekcji tworzonej przez specjalistę w zakresie katalogowania wirusów – organizację WildList. Aby uzyskać wyróżnienie VB100, produkty nie mogą wygenerować żadnego fałszywego trafienia podczas skanowania obszernego, aktualnego zestawu testowego zawierającego także niezainfekowane próbki.

Chcąc iść z duchem czasu, Virus Bulletin zezwolił testowanym programom na dostęp do internetu w czasie rzeczywistym. Dzięki temu produkty mogły zaprezentować większą skuteczność przy użyciu systemów opartych na chmurze oraz zwiększyć swoje szanse na uzyskanie zerowej liczby fałszywych trafień. Po wprowadzeniu tej zmiany przegląd jeszcze wierniej odzwierciedla realne możliwości rozwiązań bezpieczeństwa w zakresie wykrywania nowych zagrożeń. Podstawowy zestaw wykorzystywany w teście został rozszerzony o najnowszy zestaw Extended WildList, który obejmuje więcej typów szkodliwego oprogramowania, jeszcze bardziej zbliżając warunki testowe do tych, jakie obserwujemy w rzeczywistości.

Przegląd porównawczy został przeprowadzony na systemie działającym pod kontrolą Windows 7 Professional 32-bit. Test składał się z trzech głównych części: testów skanowania na żądanie, w których produkty analizują zestawy próbek na polecenie użytkownika, testów ochrony w czasie rzeczywistym oraz testów, w których ściśle wyselekcjonowane czyste pliki (w tym wiele najnowszych) są wykorzystywane w celu sprawdzenia ilości generowanych fałszywych trafień.

Oba produkty firmy Kaspersky Lab doskonale poradziły sobie we wszystkich trzech częściach testu, uzyskując rewelacyjne wyniki – 100%, 100% oraz zero fałszywych trafień.

W przypadku Kaspersky Endpoint Security 8 for Windows, rozwiązania korporacyjnego firmy Kaspersky Lab, Virus Bulletin stwierdził, że "współczynniki wykrywania są jak zwykle doskonałe, a certyfikat VB100 został zdobyty z łatwością", i pochwalił zakres ustawień dostępnych w tym rozwiązaniu, określając je jako "niezwykle szczegółowe, odpowiednie dla najbardziej wymagającego środowiska korporacyjnego", a ponadto łatwe w obsłudze. Eksperci z Virus Bulletin podkreślili również prostą i szybką instalację oraz przejrzysty i prosty interfejs programu.

W przypadku rozwiązania dla użytkowników domowych - Kaspersky Internet Security 2012 - Virus Bulletin również wysoko ocenił łatwość instalacji (w tym brak konieczności powtórnego uruchomienia), interfejs oraz "bogactwo dostępnych funkcji kontroli", dodając, że "współczynniki wykrywania są rewelacyjne", zużycie zasobów niewielkie, a skanowanie szybkie.

Komentując otrzymanie certyfikatu VB100, Nikita Szwecow, dyrektor ds. badań nad zwalczaniem szkodliwego oprogramowania w Kaspersky Lab, powiedział: "Cieszymy się, że zarówno Kaspersky Endpoint Security 8 for Windows, jak i Kaspersky Internet Security 2012 po raz kolejny uzyskały certyfikat w przeglądzie porównawczym, który w branży uznawany jest za wiarygodny wyznacznik podstawowych możliwości wykrywania szkodliwego oprogramowania. Decyzja Virus Bulletin o zezwoleniu na wykorzystywanie połączenia w chmurze – w naszym przypadku technologii Kaspersky Security Network – stanowi korzystną aktualizację stosowanej metodologii i pozwala obu naszym produktom pokazać swoje możliwości w zakresie wykrywania nowych zagrożeń już w momencie ich pojawienia się. Uzyskane wyniki - 100%, 100% i zero fałszywych trafień – mówią za siebie".

Pełny raport z przeglądu porównawczego VB100 można przeczytać w wydaniu Virus Bulletin z grudnia 2011 r. Szczegóły dotyczące procedur oraz metodologii testu VB100 są dostępne na stronie http://www.virusbtn.com/vb100/index.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.