Motoryzacja » Samochody

Kiedy najlepiej kupić samochód: pora roku, a cena auta

Jeśli ustaliliśmy już rodzaj samochodu, jaki jest nam potrzebny, określiliśmy budżet, jaki możemy przeznaczyć na jego zakup oraz poznaliśmy plusy i minusy aut z interesującego nas segmentu, pozostaje dokonać zakupu.

Tu jednak rodzi się pytanie, kiedy najlepiej kupić samochód? Odpowiadamy poniżej.

Przemyślana decyzja

Zakup samochodu to decyzja, której nie powinniśmy podejmować pochopnie. Warto zastanowić się, do czego będziemy wykorzystywać nasze auto i na tej podstawie rozpocząć poszukiwania. Należy pamiętać, że koszty eksploatacji w dużej mierze zależą od wielkości samochodu. O wiele wyższe ubezpieczanie będzie dużego, rodzinnego auta niż miejskiego kompaktu. Spalanie również będzie inne w przypadku kombi i sportowych samochodów. Kiedy określimy, jakie są nasze wymagania, warto przejrzeć jakie modele dostępne są w naszym przedziale cenowym. Wybierając kilka interesujących nas modeli aut, powinniśmy zgłębić naszą wiedzę na temat ich awaryjności i ewentualnej dostępności części zamiennych. Podchodząc w ten sposób do zakupu samochodu, nie będzie dla nas rozczarowaniem, jeśli przyjdzie nam wydać 2000 zł na nową turbosprężarkę czy kompletne sprzęgło.

Lato czy zima?

Zdarzają się sytuacje, w których samochód musimy kupić tu i teraz. Nie czekamy wtedy przez pół roku, żeby zaoszczędzić kilka złotych, gdyż musimy czymś dojeżdżać do pracy, czy szkoły. Jeśli jednak temat zakupu samochodu nie jest niczym uzależniony i z powodzeniem możemy poczekać kilka miesięcy, warto to zrobić. Zdania na temat, kiedy kupować samochód są podzielone, jedni uważają, że okres zimowy sprzyja zakupowi samochodu, inni wolą zakupić samochód latem, kiedy można łatwiej przetestować jego możliwości. W przypadku samochodów nowych najczęściej decydujemy się na zimę i jest to uzasadnione wyprzedażami rocznika, jakie oferują nam dealerzy. Jak jest w przypadku samochodów używanych i dlaczego akurat ta pora roku jest najodpowiedniejsza?

Zima to ciężki okres dla sprzedających samochód. Śnieg, niskie temperatury, utrudnione warunki drogowe nie sprzyjają prezentacji pojazdu - tłumaczy Sebastian Dudek z Autotesto, Ogólnopolskiej Sieci Ekspertów Samochodowych. Z punktu widzenia kupującego jest to jednak dobry czas. Łatwo ocenić jak samochód spisuje się w tym najtrudniejszym podczas całego roku czasie. Zimą wychodzą na jaw problemy związane z układem rozruchowym, stanem akumulatora, czy układem hamulcowym i dostępnym ABS. Często kupując używany samochód zimą, mamy do czynienia z pojawiającymi się problemami ze strony elektroniki, a to od razu pozwala zweryfikować faktyczny stan pojazdu - dodaje ekspert z Autotesto.

Takie podejście do sprawy może nie tylko uchronić nas przed zakupem niewłaściwego samochodu, ale jest również świetnym polem do negocjacji związanych z ceną. Zmniejszony ruch ze strony klientów przyczynia się również do obniżania cen przez samych sprzedających. Część osób patrząc na ruchy salonów samochodowych, decyduje się zakupić samochód na początku roku. Salony nie wyprzedają samochodów ze względu na wady czy zbyt dużą ilość posiadanych obecnie na placu, ale ze względu na starzenie się aut. Z takiego samego założenia wychodzą kupujący i wybierając samochód używany, jako dodatkowy argument do zbicia ceny jest fakt, że początkiem roku stał się on starszy niż jeszcze kilka dni wcześniej. Sprzedający wiedzą, że klient jest na zwycięskiej pozycji i decydują się na kompromis. Przełom roku to również czas, kiedy producenci wprowadzają nowe modele swoich samochodów. Dla poszukujących auta, ten okres zyskuje po raz kolejny. Zainteresowanie starszym modelem spada, więc i ceny jego szybują w dół. A dla nas jako kupujących to idealny moment na zainteresowanie się nim.

Decydując się na zakup samochodu, niezależnie od faktu, kiedy najlepiej kupić auto, warto zwrócić uwagę na jego stan techniczny. Ważniejsza od strony wizualnej jest strona techniczna samochodu. Przyjrzyjmy się historii pojazdu, częstotliwości wykonywania przeglądów eksploatacyjnych oraz potrzebnych napraw. Takie podejście pozwoli nie tylko kupić samochód w atrakcyjnej cenie, ale przede wszystkim w idealnym stanie technicznym.

Firma Autotesto