Gospodarka » Żywność

Kiełbasa w zimowej odsłonie

Zimą kiełbasa zyskuje na znaczeniu. Sama w sobie stanowi pożywne, sycące danie, które idealnie się sprawdzi jako zimowe śniadanie. To właśnie o tej porze roku najlepiej smakuje na ciepło – pieczona w piekarniku lub parzona w wodzie.

Kiełbasa to bardzo chętnie wybierany produkt – smaczny i sycący, a do tego łatwy w przyrządzeniu i różnorodny. Bo kiełbasy bywają różne – wędzone i niewędzone, surowe i dojrzewające, parzone i pieczone. Każda odmiana smakuje inaczej i sama w sobie stanowi wyśmienite danie. Najczęściej spożywamy więc kiełbasę na zimno jako element kanapki, albo na ciepło z wody.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Zwyczaj podawania kiełbasy na ciepło znany jest już od wieków. Często przygotowujemy ją w sposób tradycyjny, piekąc bez dodatku czosnku, czy ziół, ale za to z cebulką. Smak można też wzbogacić o dodatek rozmarynu, majeranku, tymianku, słodkiej papryki i czosnku. Taka zimowa odmiana kiełbasy będzie idealnie komponować się z chrzanem i zachwyci chrupiącą skórką oraz niezwykłym aromatem.

Zamiast pieczenia możemy też kiełbasę sparzyć. Bo warto wiedzieć, że kiełbasy raczej nie gotujemy, lecz właśnie parzymy, czyli w momencie zagotowania, wyłączamy gaz lub prąd i zostawiamy kiełbasę, parzącą się w garze z gorącą wodą pod przykryciem na około 20-30 minut. A wszystko po to, by zamiast wysuszonego w wodzie mięsa uzyskać kruchość i soczystość naszego dania. W tym przypadku dobrze jest też ponakłuwać kiełbasę przed włożeniem do garnka – wtedy nie pęknie i będzie się dobrze prezentować na zimowym stole w swojej białej lub tradycyjnej odmianie.

Jeśli chcemy poeksperymentować, polecam przygotowanie białej kiełbasy w cieście francuskim w formie roladek – mówi Magdalena Matynia, główny technolog w Madej Wróbel. Kawałki kiełbasy owijamy w posmarowane wcześniej musztardą płaty ciasta i zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut. Posypane sezamem i kminkiem będą stanowić ciekawą odmianę na tradycyjnym polskim stole.

Można też wypróbować pomysły na przygotowanie kiełbasy jako element większej potrawy. My w Madej Wróbel proponujemy aż 1000 improwizacji z kiełbasą w roli głównej – ujawnia Magdalena Matynia. Pomysły są rozmaite i zależą tylko od naszej wyobraźni, bo kiełbasa świetnie łączy się z wieloma składnikami, które na pierwszy rzut oka wydają się wcale do siebie nie pasować. I o to właśnie chodzi, że kiełbasę można podać w zaskakujący sposób. Przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej oraz naszym profilu na Facebooku. Zapraszamy!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Komunikado PR
http://komunikado.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »