Technologie » Telekomunikacja

Klawiatura Logitech CRAFT ze wsparciem dla kolejnych aplikacji!

Firma Logitech, wiodący producent peryferiów komputerowych, publikuje aktualizację oprogramowania klawiatury CRAFT. Dotyczy ona wprowadzenia wsparcia dla programów takich, jak między innymi: Adobe Lightroom Classic CC, Adobe Reader DC dla systemów Windows oraz Preview i Quicktime dla Mac.

Udostępniony został również SDK (Software Developer Kit), który umożliwia twórcom aplikacji zaimplementowanie sterowania klawiaturą CRAFT. Dzieje się tak za sprawą zintegrowania programu z urządzeniem, co daje potencjalnemu użytkownikowi natychmiastowy dostęp do Korony, przypisanej konkretnym funkcjom w aplikacji.

„Od momentu premiery otrzymaliśmy wiele pochlebnych opinii, dotyczących klawiatury CRAFT. Mimo to, postanowiliśmy zwiększyć jej funkcjonalność, poprzez wsparcie większej ilości aplikacji. Ten ruch pozwoli wszystkim użytkownikom na uwolnienie kolejnych pokładów kreatywności.” – powiedział Art O’Gnimh, Global Head of Keyboards w Logitech. „Od teraz klawiatura CRAFT ma szersze zastosowanie. Ponadto udostępniliśmy SDK, dzięki czemu twórcy programów użytkowych mogą sprawić, że Korona będzie jeszcze bardziej przydatna dla wszystkich.” – podsumował Art O’Gnimh.

Obsługa Adobe Lightroom Classic CC za pomocą klawiatury CRAFT sprawia, że użytkownicy mogą jeszcze szybciej edytować zdjęcia, nie odrywając wzroku od ekranu. Delikatne dotknięcie Korony uruchamia menu z 11 narzędziami do pracy nad plikiem, na przykład do ustawień nasycenia, cieni, czy też kontrastu odcienia, bez korzystania z suwaków. Szybkie stuknięcie zmienia narzędzie, natomiast obrót zmienia poziom jego intensywności. Korona jest intuicyjna i łatwa w obsłudze, co skutkuje zwiększoną wydajnością i skutecznością wykonywanych zadań.

Aktualizacja pozwala również na korzystanie z Korony w następujących aplikacjach:

Adobe Reader DC - Windows: zoom, zmiana strony, przewijanie w poziomie;

VLC Media Player - Windows: przeskakiwanie do przodu lub tyłu w trakcie oglądania wideo, zmiana głośności;

Preview - Mac: zoom, zmiana strony, przewijanie w poziomie;

Quicktime - Mac: przeskakiwanie do przodu lub tyłu w trakcie oglądania wideo, zmiana głośności;

Safari - Mac: przechodzenie między kartami przeglądarki;

Spotify - Mac i Windows: odtwarzanie i wstrzymywanie muzyki, zmiana utworu i jego głośności

Software Developer Kit dedykowany klawiaturze CRAFT, umożliwia twórcom aplikacji realne poszerzenie wachlarza możliwości urządzenia. Jednocześnie uczyni to ich programy prostszymi w obsłudze. Deweloperzy aplikacji mają teraz dostęp do specjalnych danych m.in. wytycznych projektu oraz przykładowych kodów, aby bezproblemowo tworzyć kolejne wtyczki dla Korony.

Dostępność Aktualizacja jest dostępna od dzisiaj w darmowym oprogramowaniu Logitech Options 6.8, które można pobrać stąd. Więcej informacji o klawiaturze CRAFT znajduje się na stronie: https://www.logitech.com/pl-pl/product/craft, oraz na blogu firmowym.

Wiktor Woźniakowski