Firma » Biznes

Kobieca sieć wsparcia dla przedsiębiorczości lekarstwem na bezrobocie ?

Wg danych GUS poziom bezrobocia obniża się, spada także aktywność zawodowa kobiet. Zaraz po wprowadzeniu programu „Rodzina 500 plus“ eksperci z Instytutu Badań Strukturalnych oszacowali, że z rynku pracy wycofało się ok 50.000 kobiet!

Wg danych GUS poziom bezrobocia obniża się, spada także aktywność zawodowa kobiet. Zaraz po wprowadzeniu programu „Rodzina 500 plus“ eksperci z Instytutu Badań Strukturalnych oszacowali, że z rynku pracy wycofało się ok 50.000 kobiet! By odwrócić ten niepokojący trend – obecnie w Polsce pracuje tylko 70% kobiet w wieku produkcyjnym! - Fundacja Sukcesu Pisanego Szminką, od lat realizująca działania wspierające kobiecą przedsiębiorczość postanowiła rozszerzyć sieć działań lokalnych ambasadorek ogólnopolskiego programu aktywizacji zawodowej kobiet „Sukces TO JA”. Przez ostatnie 6 miesięcy udział w spotkaniach lokalnych grup rozwoju wzięło ponad 1000. kobiet. Warsztaty, szkolenia i spotkania odbywają się cyklicznie, co 4 tygodnie w 27 miastach Polski. Najbliższe, bezpłatne spotkania lokalne w województwie śląskim odbędą się w Bytomiu 23 maja i w Gliwicach 30 maja. Zapraszają ambasadorki Fundacji Sukcesu Pisanego Szminką -  Informacje o kolejnych planowanych spotkaniach można znaleźć pod adresem: https://sukcestoja.pl/konferencje-i-warsztaty/

Główną misją projektu „Sukces TO JA” jest podnoszenie kwalifikacji kobiet oraz wymiana pomysłów i doświadczeń. Na co dzień, realizowana jest ona przede wszystkim poprzez działania edukacyjne, ale także wspomniane spotkania lokalne, warsztaty, prelekcje z aktywnymi przedsiębiorczyniami. „Sukces TO JA” to jeden z projektów stworzonych przez Fundację Sukcesu Pisanego Szminką.

Razem łatwiej

Program „Sukces TO JA“ powstał jako inicjatywa, Fundacji Sukcesu Pisanego Szminką i realizowany jest przy wsparciu Fundacji Coca-Cola w Atlancie. Umożliwiając zdobycie najbardziej pożądanych kompetencji XXI wieku stwarza kobietom w całej Polsce szanse na zdobycie bezcennej wiedzy związanej z przedsiębiorczością,  prowadzeniem biznesu czy rozwojem osobistym. A znając swoje mocne strony, więcej Pań jest w stanie wypłynąć na szersze wody i realizować w pełni swój potencjał.

Spotkania lokalnych grup rozwoju odbywają się cyklicznie, co 4 tygodnie w 27 miastach Polski.

Gospodyniami spotkań są ambasadorki programu „Sukces TO JA” - kobiety, aktywnie działające w sferze biznesu od wielu lat. Tematyka warsztatów dotyka wielu różnych tematów wiązanych ze szczególnymi  wyzwaniami przed jakimi stają kobiety chcące pogodzić realizację wielu ról jakie pełnią każdego dnia. Udział w spotkaniach jest bezpłatny.

- Jeśli jesteś osobą, która stanęła w miejscu, chce coś zmienić w swoim życiu, ale nie wie co i jak to jest to idealne miejsce dla Ciebie ! Luźna atmosfera, super ćwiczenia  – tak wypowiada się uczestniczka spotkania lokalnego,  Justyna Gądek.

- Lokalna grupa wsparcia zmusza do autorefleksji, inspiruje i daje siłę. Jest to krok w stronę poprawienia swojej sytuacji -  mówi kolejna z uczestniczek spotkania, Paulina Świerkot.

Rejestracja na spotkania lokalne grup rozwoju odbywa się pod adresem  www.sukcestoja.pl

- Największą radością jest to, że po dwóch edycjach „Sukces TO JA” dla wielu uczestniczek nasz program jest bardzo często motorem do założenia firmy, podjęcia wymarzonej posady, czy realizacji dawno odkładanej pasji – mówi Olga Kozierowska współzałożycielka Fundacji Sukcesu Pisanego Szminką.

Na potrzeby realizacji misji programu  „Sukces TO JA” stworzona została platforma www.sukcestoja.pl z bezpłatnymi kursami on-line oraz e-bookami. Dzięki niej kobiety w całej Polsce, niezależnie od miejsca zamieszkania, o dowolnej porze, w zaciszu domowym, mogą zupełnie za darmo podnosić swoje kompetencje w wielu kluczowych obszarach, niezbędnych do funkcjonowania we współczesnym społeczeństwie. Kobiety poszukujące wiedzy, motywacji i inspiracji na stronie www.sukcestoja.pl znajdą zarówno kursy pozwalające zdobyć merytoryczną ekspercką wiedzę z zakresu sprzedaży, social mediów czy zarządzania sobą w czasie jak i kursy szkolące tzw. umiejętności miękkie, które z biegiem lat wg ekspertów będą zyskiwać na znaczeniu.

Inicjatorzy projektu przygotowali także bezpłatny, praktyczny e-book „Jak szukać pracy” https://sukcestoja.pl/e-book-do-pobrania/

MaciejM

~opiekunnestbank 2018-11-30 16:22:53

Szanowny Panie, placówki Nest Banku można otworzyć w każdym mieście, w którym nie funkcjonuje już inna Placówki. W większych miastach powyżej 40 tys. mieszkańców, w których działa już nasza Placówka, można otworzyć kolejną placówkę dopiero po uzyskaniu zgody Banku. Rekomendowane jest umiejscowienie Placówki w ruchliwych miejscach, głównych ciągach komunikacyjnych, centrach handlowych. Więcej informacji: nestbank.pl

~szymek 2018-11-16 19:13:38

Gdzie można otwierać placówki partnerskie? Są jakieś wymagania, co do miasta, lokalizacji?

~opiekunnestbank 2018-10-05 16:30:03

Szanowny Panie, Nest Bank zezwala na finansowanie otwarcia Placówki Partnerskiej ze środków pomocowych Unii Europejskiej.

~tomek 2018-09-17 13:04:54

Czy można sfinansować otwarcie takiej placówki partnerskiej Nest Banku ze środków pomocowych Unii Europejskiej?

~opiekunnestbank 2018-06-28 18:09:19

Szanowni Państwo, osoby zainteresowane własnym biznesem w branży bankowej zachęcam do zapoznania się z informacjami w kwestii otwarcia placówki partnerskiej na zasadzie franczyzy: nestbank.pl. Korzyści jakie płyną z takiej formy współpracy, to m.in.: prowadzenie działalności konkurencyjnej poza placówką, prowadzenie sprzedaży mobilnej oraz telemarketingu czy też profesjonalne szkolenia produktowe.