Rozrywka » Rozrywka
Koktajle lata 2008
Zobacz więcej zdjęć » |
Receptury na letnie koktajle na bazie luksusowej wódki Grey Goose ukazują najnowsze trendy smakowe w miksologii. Oryginalne, momentami odważne składniki, starannie dobrane kompozycje alkoholowe, efektowne dekoracje to obowiązkowe elementy nowoczesnych koktajli na bazie Grey Goose. Sekret uwodzących zmysły koktajli, kryje się w soczystych owocach, świeżych ziołach i brawurowych połączeniach aromatów. Przygotowane, na bazie proponowanych przez markę Grey Goose receptur, drinki, oczarują zarówno pod względem smakowym jak i wizualnym.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Dragon
W gorące lipcowe dni nic nie pokona orzeźwiającej siły cytrusowych owoców. Dragon to kompozycja soku z limonki i syropu z trawy cytrynowej. Sekretem koktajlu jest harmonia ziołowego posmaku estragonu oraz świeżej nuty imbiru.
Składniki:
45 ml wódki Grey Goose Original
15 ml likieru imbirowego
15 ml świeżego soku z limonki
10 ml syropu z trawy cytrynowej
Gałązka estragonu
Wszystkie składniki należy zmieszać w shakerze, wypełnionym uprzednio lodem. Przygotowaną miksturę powinno podawać się w kieliszkach do Martini. Udekorowany gałązką estragonu i skórką cytryny koktajl, urzekać będzie swoją nieodpartą świeżością - w sam raz na wakacje.
Honey Deuce
Sztuka miksologii otwiera drogę pomysłowym rozwiązaniom nie tylko w kwestii łączenia różnych alkoholi, ale także dekorowania. Zmrożone kulki, wycięte z melona, swoim kształtem i kolorem przypominają piłeczki tenisowe. Zanurzone w cytrynowo- malinowym nektarze prezentują się bardzo oryginalnie.
Składniki:
35 ml wódki Grey Goose Original
60 ml świeżej lemoniady
10 ml likieru malinowego
Melon
Do wysokiej szklanki, wypełnionej kruszonym lodem oraz kulkami z melona, należy wlać wódkę Grey Goose Original, a następnie uzupełnić po brzeg naczynia lemoniadą. Tak powstały napój, skropiony z wierzchu likierem malinowym, będzie kusił słodkim zapachem i przeplatającymi się kolorami.
Baron Haussmann
Koktajl, będący hołdem dla architekta Paryża - Barona Haussmanna, zgodnie z założeniem swojego autora, odzwierciedla gorące lato w Acapulco. Swój intensywny egzotyczny smak zawdzięcza niesamowicie słodkiej odmianie mango - manila mango.
Składniki:
85 ml wódki Grey Goose L’Orange
10 ml likieru Sweet Italia Herbal
30 ml świeżo wyciskanego soku z cytryny
? mango
Gałązka trawy cytrynowej
Powstały ze zmieszania wszystkich składników w shakerze koktajl, należy przelać do wysokiej szklanki typu Collins glass i dodać trzy kostki lodu. Po uzupełnieniu napoju wodą gazowaną, przyozdobiony plasterkiem mango i gałązką trawy cytrynowej, drink jest gotowy do smakowania.
Sacred Silence
Najnowszym trendem w sztuce miksologii jest wykorzystywanie walorów ogórka. Podobnie jak w sałatkach, tak i w koktajlach, podkreśla on wrażenie świeżości i soczystości.
Składniki:
45 ml wódki Grey Goose Le Citron
15 ml likieru Green Chartreuse
30 ml świeżego soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
2 liście kolendry
4 ziarenka zielonego pieprzu
Ogórek
Dokładnie wymieszane w shakerze składniki należy przelać do szklanki do whisky, wyścielonej kruszonym lodem. Całość można przystroić plasterkiem ogórka, który komponuje się z cytrusowym aromatem Grey Goose Le Citron. Sacred Silence będzie także pasował do owoców morza i dań rybnych.
The warmth of the sun
The warmth of the sun jest prawdziwie letnim drinkiem. Jego silny pomarańczowy smak, przeplatany limonkowym akcentem, przywołuje wyobrażenie zachodzącego słońca. Koktajl został stworzony dla Fundacji Eltona Johna, walczącej z AIDS, by wspierać jej rozwój i szczytną ideę.
Składniki:
35 ml wódki Grey Goose L’Orange
35 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
10 ml brandy orange
2 łyżeczki syropu imbirowego
2 łyżeczki soku z limonki
Skórka grejpfruta
Wszystkie składniki należy wymieszać w shakerze, a następnie przelać do kieliszka do Martini i udekorować skórką grejpfruta, która dzięki zawartości olejków eterycznych wzbogaci napój pobudzającym aromatem.
Cucumber Fizz
Cucumber Fizz jest kolejnym przykładem nowego wykorzystania aromatu ogórka. Inspiracją dla koktajlu był świeży smak i aromat sezonowych owoców oraz warzyw.
Składniki:
45 ml Grey Goose la Poire
15 ml likieru z czarnego bzu
90 ml soku z ogórka
15 ml świeżo wyciskanego soku z cytryny
15 ml syropu cukrowego
Wymieszane w shakerze składniki należy przelać do wysokiej szklanki z lodem. Całość można udekorować plasterkiem ogórka, miętą i skórką cytryny. Ciekawe połączenie kwiatowej nuty ze świeżym ogórkiem ostudzi każde pragnienie.
Koktajle proponowane przez markę Grey Goose, wpisują się w nurt nowoczesnej miksologii i wyznaczają trendy w niełatwej sztuce tworzenia alkoholowych kompozycji. Kolorowe drinki, kuszące bogactwem barw i wyszukanym smakiem, skutecznie ugaszą pragnienie w upalne dni, przynosząc kojące orzeźwienie.
Dlaczego Grey Goose jest Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie?
Grey Goose, luksusowa i ceniona na całym świecie wódka, tworzona jest w jednym celu – by być najlepiej smakującą wódką na świecie. Pochodzi z malowniczego rejonu Cognac we Francji, słynącego z najlepszych ekspertów zajmujących się destylacją alkoholi. Grey Goose czerpie to, co najlepsze z bogatej historii regionu, który znany jest z produkcji najwyższej klasy luksusowego jedzenia, win i innych alkoholi. W tradycji regionu Cognac to mistrz produkcji - mâitre de chai nadzoruje proces jej powstawania i zapewnia najwyższą jakość każdego etapu produkcji i finalnego produktu. Do produkcji Grey Goose wykorzystuje się wyłącznie najlepszą francuską pszenicę, tę samą, której używa się do produkcji pysznych, regionalnych wypieków, a pięciostopniowy proces destylacji zapewnia wyjątkowy i niepowtarzalny smak trunku. Następnie, czysta woda mineralna, przefiltrowana przez tamtejsze wapienie, jest mieszana z destylatem. W momencie kiedy alkohol osiągnie swój optymalny smak, mistrz produkcji - mâitre de chai jest usatysfakcjonowany. Grey Goose to wytworny alkohol o gładkim i subtelnym smaku, który dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych.
Wyłącznym dystrybutorem w Polsce wódek Grey Goose, Grey Goose L’Orange i Grey Goose Le Citron jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.
Kontakt prasowy:
Beata Grzybek, Magdalena Knefel, Pegasus Public Relations, ul. Zgrupowania „Żmija” 12, 01-875 Warszawa, tel. (22) 877 22 18, e-mail b.grzybek@pegasus.pl, m.knefel@pegasus.pl
Komentarze (0)