Technologie » Komputery

Kolejny certyfikat SAP w zespole Quercus Sp. z o.o.

Zespół Quercus Sp. z o.o., firmy specjalizującej się we wdrożeniach SAP w obszarze HR, powiększa portfolio certyfikatów. Najnowszy certyfikat dotyczy programowania w języku ABAP oraz znajomości systemów wykonujących polecenia programisty.

Portfolio certyfikatów, jakie posiadają specjaliści Quercus, powiększyło się o uzyskany przez Pawła Banacha certyfikat SAP Certified Development Associate – ABAP with SAP NetWeaver 7.40. Egzamin, odbywający się w Warszawie, w siedzibie SAP, trwa 3 godziny, podczas których uczestnicy muszą rozwiązać test wielokrotnego wyboru, obejmujący aż 80 pytań.

„Aby zdać egzamin, trzeba uzyskać minimum 60% poprawnych odpowiedzi. Choć ten próg może nie wydawać się wysoki, warto pamiętać, że w testach wielokrotnego wyboru nie ma punktacji cząstkowych, więc zadanie rozwiązane jest albo dobrze, albo źle. Pewnym ułatwieniem jest to, że przy pytaniu podana jest liczba prawidłowych odpowiedzi. Istnieje także możliwość wyboru języka, w jakim chce się zdawać egzamin, niestety nie można wybrać polskiego (do wyboru są m.in.: angielski, niemiecki, hiszpański). Oczywiście w czasie egzaminu jesteśmy odłączeni od sieci, nie wolno również korzystać ze smartfonów” – wyjaśnia Paweł Banach.

Jakie korzyści daje SAP Certified Development Associate – ABAP with SAP NetWeaver 7.40? Jak mówi Paweł Banach z Quercus, certyfikat jest formą gwarancji, że programista posiada odpowiednie kwalifikacje, aby pracować nad zaawansowanymi projektami. Potwierdza znajomość składni ABAP oraz nowszych funkcjonalności tego języka, a także budowy systemu i mechanizmów nim zarządzających. W materiałach szkoleniowych duży nacisk położony jest również na dobre praktyki programistyczne.

„Dobre praktyki programistyczne to sprawdzone rozwiązania, które pozwalają programiście efektywniej pracować. Warto się z nimi zapoznać, a co najważniejsze – stosować na co dzień. Przekonałem się, że sporo ułatwiają, gdyż przyspieszają pracę” – podkreśla programista Quercus.

W jaki sposób uzyskanie certyfikatu przekłada się na korzyści dla klientów? Podejście do egzaminu wymaga gruntownych przygotowań, podczas których programiści podnoszą swoje kwalifikacje nie tylko pod względem języka programowania i znajomości funkcjonowania mechanizmów systemowych, zdobywają również praktyczne wskazówki na temat potencjalnych wąskich gardeł i tego, jak ich uniknąć. Dlatego, z punktu widzenia klienta, współpraca z partnerem posiadającym najnowsze certyfikaty to gwarancja pracy z najlepszymi oraz realizacji zlecenia w oparciu o najskuteczniejsze rozwiązania technologiczne.

Alicja Sidorowicz