Kultura, sztuka » Kultura

Kolekcja filmów Kieślowskiego

Firma dystrybucyjna Best Film przypomni na płytach DVD siedem głośnych filmów jednego z najwybitniejszych polskich reżyserów, przedwcześnie zmarłego Krzysztofa Kieślowskiego.

1 lipca w sprzedaży pojawią się: „Amator” (1979), „Krótki film o zabijaniu” (1987), „Krótki film o miłości” (1988), „Podwójne życie Weroniki” (1991) „Trzy kolory: Niebieski” (1993), „Trzy kolory: Biały” (1993) i „Trzy kolory: Czerwony” (1994). Każdy z filmów z kolekcji można kupić oddzielnie. Cena jednego filmu w sklepie internetowym kolporter.pl wynosi 39,99 zł.

W filmach Krzysztofa Kieślowskiego możemy oglądać znakomitych polskich i francuskich aktorów, m.in. Jerzego Stuhra, Janusza Gajosa, Grażynę Szapołowską, Zbigniewa Zamachowskiego, Juliette Binoche, Irene Jacob, Jeana-Louisa Trinitignanta i Julie Delpy.

Krzysztof Kieślowski (1941-1996), absolwent łódzkiej filmówki, dokumentalista i reżyser filmów fabularnych. Autor, wspólnie z Krzysztofem Piesiewiczem, większości scenariuszy do swoich filmów. Był laureatem wielu nagród. Jego „Krótki film o zabijaniu” otrzymał w 1988 r. Europejską Nagrodę Filmową Felixa za najlepszy europejski film roku. Za „Trzy kolory: Niebieski” w 1993 r. nagrodzony Złotymi Lwami na festiwalu w Wenecji. Film „Trzy kolory: Czerwony” dał mu w 1995 r. dwie nominacje do Oscara: za najlepszą reżyserię i najlepszy scenariusz oryginalny (wspólnie z Piesiewiczem).  Kieślowski był też trzykrotnie nominowany do Złotej Palmy na festiwalu w Cannes – za „Krótki film o zabijaniu”, „Podwójne życie Weroniki” i „Trzy kolory: Czerwony”.

puella