Dom » Nieruchomość

Kompaktowa cena, kompaktowe lokum

W Warszawie za dwa pokoje wydamy najmniej 177 tys. zł. Średnia cena dwupokojowego lokalu od dewelopera to ok. 420 tys. zł

Chcielibyśmy zamieszkać w trzech pokojach, ale kupujemy mieszkania dwupokojowe. Blisko 42 proc. potencjalnych nabywców szuka lokalu z dwoma pokojami. Amatorzy kawalerek stanowią trzykrotnie mniejszą grupę (14 proc.). Co trzecia osoba, która planowała w marcu br. zakup lokum jest zainteresowana trzema pokojami. Nabycie większego, czteropokojowego mieszkania bierze pod uwagę co dziesiąty poszukujący nieruchomości na rynku ogólnopolskim, wynika z analizy portalu Oferty.net.

Najchętniej kupilibyśmy mieszkanie w cenie do 200 tys. zł. Z danych portalu wynika, że blisko 45 proc. osób poszukujących w lutym br. ofert sprzedaży mieszkań wybrałoby mieszkanie w takiej cenie. Co czwarty kupujący interesował się ofertami w cenie od 200 do 300 tys. zł, a co siódmy w cenie od 300 do 400 tys. zł. Mieszkania w wyższej kwocie niż 500 tys. zł były przedmiotem
zainteresowania 8,5 proc. poszukujących nieruchomości w naszym kraju.

Małe, ale dwa pokoje

W cenie do 200 tys. zł trudno jest kupić dziś w Warszawie dwupokojowe lokum od dewelopera, choć ceny są coraz niższe niż wcześniej, bo zmniejsza się powierzchnia oferowanych mieszkań. Ale już niewielkie ponad 30 metrowe lokale dwupokojowe w kwocie 200 – 250 tys. zł są dostępne na nowych osiedlach.

Na stołecznym rynku deweloperskim na sprzedaż wystawionych jest teraz ok. 4600 dwupokojowych mieszkań, ale tylko około 100 z nich mieści się w kwocie 250 tys. zł (dane serwisu redNet Property Group). Najwięcej z nich znajdziemy na Białołęce. Jeśli jednak dołożymy niedużą sumę możemy kupić dwa pokoje bliżej centrum. - W inwestycji Nowa Wileńska, której budowę prowadzimy od roku na warszawskiej Pradze w okolicy Centrum Handlowego i Dworca Warszawa Wileńska w ofercie przeważają niewielkie mieszkania. Dwupokojowe mamy w sprzedaży w kwocie już od 263 tys. zł - wymienia Michał Wilczewski, pełnomocnik firmy Budrem.

Analitycy redNet Property Group wyliczyli, że średnia cena nowych „dwójek" w Warszawie to ok. 421 tys. zł. Z kolei, jak podaje serwis Rynek pierwotny.com deweloperzy mają w sprzedaży najwięcej dwupokojowych mieszkań o pow. 45 - 50 mkw., które kosztują średnio 7,5 – 8 tys. zł, za mkw. Oznacza to, że za dwa pokoje w stolicy musimy najczęściej wydać co najmniej 350 tys. zł. Taniej jest na wspomnianej już Białołęce, gdzie mamy do wyboru sporą ofertę mieszkań o pow. poniżej 40 mkw. w cenie mniejszej niż 6 tys. zł. za metr. Poszukujący najtańszych dwupokojowych lokali na terenie tej dzielnicy mogą znaleźć je tam w cenie niewiele większej niż 200 tys. zł.

Według danych redNet Consulting najtańsze nowe mieszkanie dwupokojowe można dziś w Warszawie dostać za 177 tys. zł. W przypadku najmniejszych mieszkań wystawionych do sprzedaży przez deweloperów trudno jednak li¬czyć na do¬dat¬ko¬we upu¬sty. Ceny mogą być nieco niższe w nowych inwestycjach w momencie rozpoczęcia sprzedaży. Rynkowe promocje dotyczą zaś zazwyczaj większych me¬tra¬ży.

Ceny: nowych i używanych

Jak podaje firma Emmerson, w I kwartale tego roku średnie ceny lokali mieszkalnych z pierwszej ręki w Warszawie obniżyły się o ponad 100 zł za mkw. Podobna przecena była w Łodzi. Z kolei we Wrocławiu, Gdańsku i Katowicach spadki cen wyniosły po około 70 zł. Ale już w Poznaniu i Krakowie analitycy z tej firmy odnotowali wzrost średnich stawek na rynku pierwotnym. W Poznaniu nowe mieszkania podrożały o ponad 50 zł, a w grodzie Kraka przyrost ceny był symboliczny.

W Warszawie możemy dziś kupić nowe mieszkanie w średniej cenie 8,3 zł/mkw.

Od początku 2010 roku w stolicy ceny ofertowe na rynku deweloperskim zmniejszyły się o nie całe 9 proc.(Emmerson).
Według danych serwisu Oferty.net o tyle samo spadły ceny mieszkań oferowanych na stołecznym rynku wtórnym, tyle że w okresie 4 lat, od początku 2008 roku. Obecnie stawka wywoławcza za 1 mkw. używanego mieszkania wynosi średnio 8,7 tys. zł.

Autor: Budrem

Więcej informacji na: www.nowawilenska.pl