Gospodarka » Narzędzia

Kompaktowe gwoździarki pneumatyczne firmy Bosch

Nowe gwoździarki pneumatyczne firmy Bosch to produkty przeznaczone dla branży stolarskiej gwarantujące szybkie i efektywne wbijanie gwoździ. Wysokie tempo pracy możliwe jest m.in. dzięki beznarzędziowemu systemowi usuwania gwoździ, a dużą dokładność zapewnia dobra widoczność punktu wbijania.

Urządzenia posiadają także innowacyjny system zwiększania mocy - Full Force Technology. Nowe gwoździarki pneumatyczne Bosch są dostępne w handlu specjalistycznym od marca 2010. Każdy profesjonalista zainteresowany przetestowaniem jednej z nich może wziąć udział w tegorocznej edycji programu Bosch Proteam.

W skład serii nowych gwoździarek wchodzi pięć innowacyjnych narzędzi do wszystkich najważniejszych zastosowań. W ofercie Boscha znalazły się gwoździarki stosowane w ciesielstwie i budowie drewnianych konstrukcji ramowych: GSN 90-21 RK Professional do gwoździ łączonych tworzywem sztucznym oraz GSN 90-34 DK Professional do gwoździ łączonych papierem; sztyfciarka do sztyftów GSK 64 Professional stosowana do prac związanych z wykańczaniem wnętrz; sztyfciarka do sztyftów GSK 50 Professional oraz zszywacz GTK 40 Professional stosowane do mebli, tapicerki i okien. Wszystkie narzędzia posiadają innowacyjną technologię Full Force. Modele GSN 90-34 DK Professional, GSK 64 Professional, GSK 50 Professional i GTK 40 Professional są dodatkowo wyposażone w nowy system ochrony drewna (Wood Protection System).

Technologie precyzji i efektywności
Full Force Technology wykorzystuje pełen obieg powietrza w celu zwiększenia tempa pracy oraz zapewnia kompaktową konstrukcję narzędzia. W technologii zastosowano nowy system zaworów, co pozwoliło na zmniejszenie wymiarów komory ciśnieniowej bez jednoczesnego obniżania siły mocowania. Dzięki temu nie ma strat energii, co umożliwiło precyzyjne wbijanie gwoździ nawet przy bardzo dużej częstotliwości strzałów.

Dodatkowo nowa gwoździarka pneumatyczna Bosch zaopatrzona jest w beznarzędziowy system szybkiego usuwania gwoździ zablokowanych w urządzeniu, co jeszcze bardziej podnosi jej efektywność. Dzięki smukłej sylwetce narzędzie zapewnia doskonałą widoczność punktu mocowania gwarantując tym samym precyzyjne rozmieszczenie gwoździ i zszywek. Natomiast Wood Protection System zastosowany w gwoździarce do gwoździ GSN 90-34 DK, sztyfciarkach GSK 64 Professional i GSK 50 Professional oraz zszywaczu GTK 40 Professional chroni powierzchnię elementu przed uszkodzeniem. Mechanizm wyzwalania strzału jest zablokowany przy pustym magazynku, co zapobiega uszkodzeniu materiału przez trzpień. Dodatkowo, na wszystkie urządzenia można nałożyć specjalną, gumową nasadkę ochronną, która ogranicza negatywne skutki kontaktu narzędzia z materiałem.

Bosch ProTeam
Jeśli jesteś zainteresowany przetestowaniem jednej z nowych gwoździarek pneumatycznych zgłoś się do programu Bosch ProTeam.

Profesjonalni użytkownicy elektronarzędzi z całej Europy mogą bezpłatnie testować nowości z programu elektronarzędzi linii niebieskiej Bosch oraz wymieniać się doświadczeniami z innymi profesjonalistami w ramach programu Bosch ProTeam. Szczegółowe warunki uczestnictwa w programie znajdują się w regulaminie zamieszczonym na stronie internetowej www.bosch-pro-team.com. Każdy, kto chciałby przetestować innowacyjne funkcje gwoździarki Bosch GSN 90-34 DK, GSK 64 lub GSK 50, może w dniach od 1 marca 2010 do 15 maja 2010 zarejestrować się na stronie programu i wysłać swoje zgłoszenie.

Sugerowana cena detaliczna brutto (marzec 2010):
- GSN 90-21 RK Professional - 1768 zł
- GSN 90-34 DK Professional - 1768 zł
- GSK 64 Professional - 1097 zł
- GSK 50 Professional - 523 zł
- GTK 40 Professional - 523 zł

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie przedsiębiorstwem technologiczno-usługowym. Poszczególne działy przedsiębiorstwa: Technika motoryzacyjna, Technika przemysłowa oraz Dobra użytkowe i techniczne wyposażenie budynków, w których zatrudnionych jest ok. 270 tys. pracowników, odnotowały w 2009 roku obrót w wysokości ok. 38 mld euro. Grupę Bosch reprezentuje spółka Robert Bosch GmbH oraz przeszło 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 60 krajach świata. Z uwzględnieniem dystrybutorów, Bosch jest obecny w ok. 150 krajach na świecie. Światowa organizacja, na którą składają się ośrodki badawczo-rozwojowe, fabryki oraz sieć dystrybutorów jest filarem rozwoju przedsiębiorstwa. Każdego roku Bosch przeznacza ponad 3,5 mld euro na badania i rozwój oraz zgłasza do patentu ponad 3000 innowacji. Produkty i usługi Bosch poprawiają jakość życia ludzi, oferując im innowacyjne i praktyczne rozwiązania.

Przedsiębiorstwo, które początkowo nosiło nazwę „Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki", zostało założone w 1886 roku, w Stuttgarcie przez Roberta Boscha (1861 - 1942). Społeczno-prawna struktura spółki Robert Bosch GmbH zapewnia Grupie Bosch niezależność i samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu tworzyć dalekosiężne plany oraz inwestować w ważne dla przyszłości firmy projekty. 92 proc. udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji Robert Bosch Stiftung GmbH. Prawem głosu dysponuje większościowo instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG, która pełni funkcje rynkowe udziałowca. Pozostałe udziały w spółce znajdują się w rękach rodziny i spadkobierców Roberta Boscha oraz spółki Robert Bosch GmbH.

Działalność Grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, elektronarzędzi Bosch, Skil, Dremel, Rotozip, CST/berger oraz urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50 proc.).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

ap