Technologie » Komputery

Kompleksowe rozwiązania dla poligrafii Konica Minolta i Partnerów prezentowane na IPEX 2010

Kompleksowe rozwiązania dla poligrafii Konica Minolta i Partnerów  prezentowane na IPEX 2010
Podczas targów IPEX 2010 firma Konica Minolta wraz z Partnerami przedstawi kompleksowe narzędzia software’owe usprawniające pracę centralnych działów druku, drukarni komercyjnych oraz zakładów graficznych.

Firma Konica Minolta ujawnia kolejne informacje dotyczące rozwiązań, które zaprezentuje na targach IPEX 2010.

Wraz z Partnerami, m.in. Objectif Lune i EFI, przedstawi najnowsze oprogramowanie, które zgodnie z hasłem przewodnim „Expect Impact - Oczekuj efektów", zoptymalizuje pracę w każdym środowisku druku profesjonalnego. Liczne pokazy zostaną przeprowadzone w hali numer 9, na stoisku firmy Konica Minolta numer 9-DE340.

Odwiedzający będą mogli zapoznać się m.in. z aplikacjami usprawniającymi przepływ pracy w poligrafii: od zarządzania materiałem wejściowym, przez jego edycję, aż po administrowanie wydrukami. Goście będą mogli również przyjrzeć się aplikacjom do druku danych o zmiennej zawartości (VDP):

• Printgroove VDP Darwin firmy Konica Minolta - aplikacja do obsługi publikacji danych o zmiennej zawartości, umożliwiająca szybką i prostą personalizację dowolnych elementów dokumentu, takich jak: tekst, grafika, kolory czy układ całej strony. Dzięki wydajnej technologii wtyczek, oprogramowanie sprawnie integruje się z Adobe InDesign.
  • PrintShop Mail firmy Objectif Lune - oprogramowanie do druku personalizowanego, które umożliwia szybkie tworzenie dokumentów opartych na bazie danych. Korespondencję marketingową można indywidualizować, stosując zmienny tekst, grafikę, kody kreskowe lub całe układy stron oparte na informacjach pobranych z wybranej bazy danych. Reklamy, mailingi bezpośrednie lub ulotki mogą dzięki temu zyskać postać spersonalizowanych komunikatów.
  • PlanetPress firmy Objectif Lune - rozwiązanie umożliwiające druk dokumentów transakcyjnych, w których takie elementy jak: grafika, zdjęcia i tekst zmieniają się w kolejnych egzemplarzach na podstawie informacji z bazy danych lub zewnętrznego pliku z danymi. Narzędzie umożliwia efektywną obsługę wszelkiej korespondencji biznesowej pomiędzy firmami i instytucjami, a ich klientami, w tym: drukowanie faktur, wyciągów i sprawozdań finansowych. Tworzenie dokumentów na podstawie zdefiniowanych procesów pomaga prowadzić i rozwijać działalność gospodarczą.
  • DirectSmile - czołowa aplikacja do personalizacji obrazu, umożliwiająca elastyczną i łatwą integrację zmiennego tekstu ze zdjęciami wysokiej jakości.
  • PDF Workflow - Print Job Analyzer oraz Print Job Optimizer to rozwiązania, które zostaną zaprezentowane po raz pierwszy. Print Job Analyzer sprawdza napływające zlecenia druku pod kątem możliwości ich realizacji. Sprawdzenie materiału odbywa się jeszcze przed przesłaniem zlecenia druku do urządzenia. Pozwala to wyeliminować czasochłonny etap ręcznej weryfikacji wydruków oraz minimalizuje liczbę wydruków wadliwych. Print Job Optimizer, oprócz analizy materiału, przeprowadza dodatkowo automatyczną korektę koloru i rozdzielczości oraz dobiera algorytmy zapewniające oszczędność tonera.
  • MicroPress Plus firmy EFI i Konica Minolta - przełom w technologii kontrolerów, umożliwiający szybkie i wydajne zarządzanie drukiem produkcyjnym „na żądanie" oraz pilnymi zleceniami. MicroPress Plus jest wyposażony w przyjazny dla użytkownika interfejs graficzny, który w ten sam sposób komunikuje się z dowolnym systemem druku produkcyjnego z serii bizhub PRO. Kontroler może współpracować nawet z czterema urządzeniami - w tym jednym lub dwoma kolorowymi - i optymalnie rozdzielać zlecenia druku, wykorzystując funkcje colour splitting i cluster printing.
  • EFI Pace MIS - nowy, oparty na przeglądarce, skalowalny i dostosowywany do indywidualnych potrzeb system zarządzania drukiem, który usprawnia działalność, obniża koszty i przyczynia się do podwyższenia jakości obsługi klienta. Aplikacja jest w pełni zintegrowanym rozwiązaniem obsługującym etap tworzenia kosztorysu, produkcji, rozliczania, zarządzania sprzedażą i handlu elektronicznego. Jest to system przeznaczony dla przedsiębiorstw, który oferując nowy poziom automatyzacji i kontroli, zapewnia wyraźną przewagę konkurencyjną.
  • EFI Digital StoreFront (DSF) - kompleksowe rozwiązanie do obsługi sprzedaży elektronicznej dla zakładów poligraficznych, z indywidualnie dostosowywanym i interaktywnym interfejsem użytkownika. System usprawnia obsługę wszystkich procesów produkcyjnych. Dzięki DSF zakład poligraficzny może rozszerzyć ofertę usług i rozwinąć działalność.

„Konsekwentnie wprowadzamy do naszej oferty nowe aplikacje dla segmentu druku profesjonalnego oraz systematycznie dostarczamy firmom klientów optymalne rozwiązania w zakresie zarządzania przepływem pracy" - mówi Olaf Lorenz Dyrektor Generalny Działu Marketingu Międzynarodowego w Konica Minolta Business Solutions Europe. - „Nasze urządzenia i oprogramowanie umożliwiają nie tylko podnoszenie jakości produktów, ale też zwiększają elastyczność oferowanych usług".

Effective Public Relations