Dom » Wnętrza

Komplety odpływowo-przelewowe do wanien Viega: jeszcze większa elastyczność wyboru

Szeroka oferta kompletów odpływowo-przelewowych marki Viega została po raz kolejny udoskonalona. Zmiany objęły modele z serii Multiplex, Rotaplex i Simplex. Nowa jednostka funkcyjna pozwala na stosowanie wszystkich zestawów wyposażeniowych z asortymentu Viega.

Dzięki tym zmianom klient i instalator zyskują maksymalną elastyczność, ponieważ rozetę można wybrać nawet kiedy łazienka została już wykończona. Kolejną zaletą nowego rozwiązania jest dalsza redukcja  głębokości zabudowy korpusu przelewowego.

Design zestawów wyposażeniowych z serii Visign od M1/MT1 do M5/MT5 do kompletów odpływowo-przelewowych Multiplex i Rotaplex został uhonorowany między innymi nagrodą Red Dot Design Award, nominacją do German Design Award i wyróżnieniem Design Plus. Do tej pory utrzymana w minimalistycznym stylu wersja Visign M5/MT5 była dostępna tylko jako cały zestaw instalacyjny. Klient lub instalator musiał więc wybrać wzór rozety jeszcze przed ostatecznym montażem.

Nowe rozwiązanie pozwala na podjęcie tej decyzji dopiero w fazie wykończenia łazienki, kiedy wiemy już, jak wygląda cała aranżacja. Instalator może wykonać wszystkie prace, wraz z przyłączami i montażem jednostki funkcyjnej, a dopiero na samym końcu klient dokona wyboru konkretnego zestawu wykończeniowego, który na pewno będzie pasował do zamontowanych wcześniej elementów.

Bezpieczny montaż

Przy optymalizacji jednostki funkcyjnej w wersji Multiplex i Simplex, wprowadzono również pewne udoskonalenia techniczne, np. korpus odpływowy o głębokości zabudowy zaledwie 33 mm. Dzięki temu komplety odpływowo-przelewowe Multiplex i Simplex, można stosować także w designerskich wannach o bardzo wąskim brzegu.

Kolejne udoskonalenia to elastyczna rura przelewowa, która z łatwością dopasowuje się do kształtu wanny oraz cięgno Bowdena o większej wytrzymałości na zginanie.

IRMEDIA Ireneusz Kalinowski