Społeczeństwo » Społeczeństwo

Konin w programie „Moje miasto bez elektrośmieci”

Konin został objęty ogólnopolskim programem edukacyjnym „Moje miasto bez elektrośmieci”. Dla miasta oznacza to uruchomienie skutecznego systemu zbierania elektrośmieci, a dla lokalnych szkół szansę na pozyskanie atrakcyjnych pomocy dydaktycznych. Partnerem programu jest Urząd Miejski w Koninie.

Przepisy prawne regulują, że Polska musi zebrać 4 kg elektrośmieci w przeliczeniu na jednego mieszkańca, oznacza to, że Konin musi zebrać niemal 312 ton zużytego sprzętu elektrycznego
i elektronicznego (ZSEE). Sprawna zbiórka takiej masy odpadów zależy nie tylko od wdrożenia efektywnego systemu zbierania, ale również od podnoszenia świadomości społeczeństwa w zakresie postępowania z tymi niebezpiecznymi odpadami. Program „Moje miasto bez elektrośmieci”, łączący zarówno rzetelną zbiórkę jak i działania edukacyjne, jest więc kompleksową odpowiedzią na potrzeby gmin, wynikające z zapisów prawnych (nowa ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, ustawa o ZSEE) oraz oczekiwań mieszkańców.

Konin w trosce o środowisko!

Kompleksowe wdrożenie programu „Moje miasto bez elektrośmieci” ma rozwiązać problem zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego oraz ułatwić mieszkańcom Konina prawidłowe pozbycie się takich odpadów.

Wdrożenie programu „Moje miasto bez elektrośmieci” wiąże się z licznymi korzyściami dla mieszkańców Konina, placówek oświatowych oraz naszego środowiska naturalnego. Dzięki współpracy z ElektroEko mieszkańcy mogą pozbyć się wielogabarytowego sprzętu elektrycznego i elektronicznego bez wychodzenia z domu. Wystarczy zadzwonić pod numer 2222 333 00, lub wypełnić internetowy formularza. Z kolei pozostałe, nieco mniejsze elektrośmieci można oddać w działającym od poniedziałku do soboty dedykowanym punkcie zbierania. W zamian za elektrośmieci oddawane do punktów zbierania wydawane będą kupony Funduszu Oświatowego, które szkoły będą mogły wymieniać na pomoce dydaktyczne, sprzęt sportowy i elementy wyposażenia sal – mówi Małgorzata Malińska kierownik Wydziału Ochrony Środowiska.

Co istotne, Konin nie będzie ponosić żadnych kosztów związanych z prowadzeniem programu „Moje miasto bez elektrośmieci”. Te bierze na siebie ElektroEko Organizacja Odzysku Sprzętu Elektrycznego i Elektronicznego SA.

Wszelkie wydatki związane ze zbiórką, transportem oraz przetworzeniem zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego bierze na siebie ElektroEko. Dlaczego? Wynika to z naszego statutu – działamy jako organizacja not – for – profit. Oznacza to, że wszystkie środki przeznaczamy na rozbudowę sytemu zarządzania ZSEE oraz na prowadzenie działań edukacyjnych związanych z prawidłowym postępowaniem z elektrośmieciami. Nasze doświadczenie i wiedza ekspertów ElektroEko przekują się na liczne korzyści zarówno dla samego miasta, jak i jego mieszkańców – zarówno dorosłych jak i uczęszczających do szkół – zaznacza Grzegorz Skrzypczak, Prezes Zarządu ElektroEko.

Jak oddać elektrośmieci?

Do dyspozycji mieszkańców Konina oddano publiczny punkt zbierania. Przyniesiony przez mieszkańców zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny, przyjmowany jest w każdej ilości, bezpłatnie.

Adres punktu zbierania

Godziny otwarcia

Ul. M.Dąbrowskiej 8

Od poniedziałku do piątku czynny w godz. 7:00 – 16: 00

W soboty czynny w godz. 7:00 – 13:00

Posiadacze dużych elektrośmieci, takich jak np. lodówki, pralki, kuchenki elektryczne będą mogli pozbyć się ich bez konieczności wychodzenia z domu, a w dodatku zupełnie za darmo. ElektroEko w ramach programu „Moje miasto bez elektrośmieci” zapewnia mieszkańcom Konina właśnie taką usługę. Odpowiednio przygotowany sprzęt (a więc np. odłączony od prądu, wodociągów) odbierany jest ze wskazanej lokalizacji w ustalonym terminie.

Aby zamówić usługę wystarczy zadzwonić pod numer 2222 333 00

lub wejść na stronę www.elektrosmieci.pl.

Zbiórka elektrośmieci = korzyści dla szkół

Kompleksowe wdrożenie programu „Moje miasto bez elektrośmieci” oznacza również konkretne korzyści dla 12 szkół podstawowych z Konina. Będą one mogły korzystać z utworzonego przez ElektroEko Funduszu Oświatowego.

Z Funduszu Oświatowego mogą korzystać szkoły prowadzące działania edukacyjne w zakresie gospodarowania zużytym sprzętem. Kolejnym niezbędnym krokiem jest oddanie elektrośmieci do punktów zbierania prowadzonych przez samorząd i ElektroEko. Ich adresy można sprawdzić na stronie www.elektrosmieci.pl. Co warte podkreślenia – udział w Funduszu Oświatowym nie wiąże się z ponoszeniem żadnych kosztów przez szkoły lub mieszkańców! – mówi Anna Podsiadło, koordynator projektu „Moje miasto bez elektrośmieci”.

W zamian za elektrośmieci oddawane do dedykowanych punktów zbierania szkołom przydzielane są kupony. Te z kolei przeliczane na punkty, które placówki oświatowe mogą wymieniać na opłacane z Funduszu Oświatowego materiały i pomoce edukacyjne m.in. tablice multimedialne, rzutniki czy też ławki, krzesła lub szafy – według potrzeb szkół.

Kupony mogą być zbierane nie tylko przez nauczycieli i uczniów, ale również przez ich rodziny, znajomych czy sąsiadów. Im mocniej społeczność związana z daną placówką edukacyjną zaangażuje się w zbiórkę elektrośmieci, a następnie oddawanie ich do punktów zbierania prowadzonych przez ElektroEko i Urząd Miejski tym większą liczbę kuponów otrzyma szkoła. To od mobilizacji społeczności lokalnej zależy więc, na jakim poziomie placówka edukacyjna będzie mogła korzystać z Funduszu Oświatowego.

Dlaczego to takie ważne?

Elektrośmieci wyrzucone do śmietnika lub porzucone na łonie przyrody, bezpośrednio zanieczyszczają środowisko stwarzając tym samym zagrożenie dla zdrowia ludzi.

Szkodliwe substancje (np. freon w lodówkach, rtęć w świetlówkach i kineskopach), mogą wydostać się na zewnątrz ze źle zagospodarowanych lub zdemontowanych zużytych urządzeń, następnie przenikają z deszczem do gleby i wód gruntowych. W konsekwencji, niewłaściwe pozbywanie się zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego może być w przyszłości przyczyną poważnych problemów zdrowotnych u ludzi i zwierząt – podkreśla Anna Podsiadło.

Więcej informacji o programie znajduje się na stronach www.elektroeko.pl oraz www.mmbe.pl. Usługę bezpłatnego odbioru elektrośmieci z domu można zamówić wypełniając formularz na stronie www.elektrosmieci.pl lub dzwoniąc pod numer 2222 333 00.

ElektroEko