Motoryzacja » Transport

Konsorcjum All Ways Travelling wesprze plan Komisji Europejskiej

Konsorcjum zbuduje fundament dla rozwoju paneuropejskiego systemu rezerwacji i informacji o transporcie pasażerskim

Warszawa, Polska, 10 lipca 2013 r. - Komisja Europejska (Dyrekcja Generalna ds. Mobilności i Transportu) powołała konsorcjum All Ways Travelling, w celu opracowania i zatwierdzenia modelu systemu informacji i rezerwacji dla multimodalnego, paneuropejskiego transportu pasażerskiego. Na czele konsorcjum, które zrzesza firmy BeNe Rail, IATA, Thales, UNIFE i Zeppelin University, stoi spółka Amadeus.

Powołanie All Ways Travelling stanowi jedną z inicjatyw podjętych przez Komisję Europejską w ramach „Planu utworzenia jednolitego europejskiego obszaru transportu". Jego celem jest zbudowanie bardziej efektywnego i zrównoważonego systemu transportu, który przyczyni się do zwiększenia mobilności w Europie i poziomu zatrudnienia w tym sektorze gospodarki oraz zmniejszenia emisji dwutlenku węgla.

Pierwszym etapem projektu jest dogłębna analiza multimodalności. Badania zrealizuje Zeppelin University do końca 2013 roku. Następnie, po zatwierdzeniu wyników przez Komisję Europejską, konsorcjum podejmie się przeprowadzenia serii dowodów koncepcji (ang. Proof of Concept - POC) w zakresie modeli biznesowych, działań i konkretnych technologii zidentyfikowanych jako kluczowe dla rynku.

Długoterminowym celem Komisji Europejskiej jest ułatwienie podróżowania po Europie różnymi  środkami komunikacji - samolotem, koleją, komunikacją miejską - dzięki czemu mieszkańcy kontynentu i odwiedzający go turyści będą mogli z łatwością korzystać z kompleksowej oferty usług transportowych.

Plan ustanowi strukturę dla europejskiego transportu multimodalnego, usprawniając zakupy, rezerwację biletów i procesy płatnicze. Będzie to możliwe dzięki wprowadzeniu jasno sprecyzowanego wymogu łatwego dostępu do rozwiązań łączących różne rodzaje transportu.

- Musimy rozwijać europejskie systemy multimodalnego planowania podróży w Europie. Powinniśmy zapewnić dostęp i wymianę istotnych informacji, takich jak: rozkład jazdy, przepustowość i trasa, aby jak najlepiej wykorzystywać wszystkie środki transportu oraz infrastrukturę - skomentował Siim Kallas, wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej ds. transportu.

- Poza rozległą wiedzą i doświadczeniem ekspertów działających w ramach konsorcjum, stworzyliśmy zespół doradczy składający się z dziesięciu przedstawicieli największych graczy w branży, aby zapewnić, że podejście do multimodalnych podróży jest naprawdę korzystne dla branży turystycznej jako całości - powiedział Thomas Drexler, Dyrektor Działu Transportu Kolejowego i Naziemnego w Amadeus.

Amadeus

Corporate Communication / Corporate Marketing

mediarelations@amadeus.com

Członkowie All Ways Travelling

Amadeus to wiodący dostawca zaawansowanych rozwiązań technologicznych dla światowej branży turystycznej. Docelowe grupy klientów firmy to dostawcy usług turystycznych (np. linie lotnicze, hotele, przewoźnicy kolejowi, przewoźnicy promowi), sprzedawcy usług turystycznych (biura podróży, w tym online) i odbiorcy (korporacje, jak i spółki zarządzające podróżami tzw. travel management companies). Amadeus zatrudnia około 10 000 pracowników na całym świecie w placówkach w Madrycie (siedziba główna firmy), Nicei (dział rozwoju) i Erding (dział operacyjny) oraz w 73 lokalnych  Organizacjach Handlowych Amadeus na całym świecie.

BeNe Rail International jest spółką typu joint venture stworzoną przez NS (koleje holenderskie) oraz SNCB (koleje belgijskie), która dostarcza koncepcje i rozwiązania IT w obszarze dystrybucji i zarządzania zasobami dla międzynarodowych przewozów pasażerskich.

Międzynarodowe Zrzeszenie Przewoźników Powietrznych (ang. IATA - International Air Transport Association) jest odpowiedzialne za obsługę pasażerów i wymianę informacji o standardach w obszarze globalnego przemysłu lotniczego. Celem organizacji jest dystrybucja produktów i usług lotniczych poprzez bezpośrednie i pośrednie (biura podróży) kanały sprzedaży, w tym usług finansowych w zakresie płatności czy rozliczania agencji. W ostatnim czasie organizacja rozszerzyła swoje usługi na operatorów nie-lotniczych.

Thales jest światowym liderem w dziedzinie technologii dla obszaru obrony i bezpieczeństwa oraz lotów kosmicznych i transportu. W 2012 roku firma zatrudniała 67 000 pracowników w 56 krajach i osiągnęła przychody w wysokości 14,2 mld €. Dzięki pracy 25 000 inżynierów i badaczy Thales posiada unikalne know-how w zakresie projektowania, opracowywania i wdrażania urządzeń, systemów i usług, które spełniają najbardziej złożone wymagania w zakresie bezpieczeństwa. Firma prowadzi działalność na całym świecie, współpracując z klientami i partnerami lokalnymi. Więcej informacji na www.thalesgroup.com.

UNIFE bezpośrednio reprezentuje w Europie około 60 największych i średniej wielkości firm działających w branży dostaw kolejowych. Firma jest koordynatorem dużej inicjatywy R&D (Research & Development) dla sektora kolejowego, SHIFT2RAIL, będącej obecnie przedmiotem dyskusji z Komisją Europejską.

Zeppelin University jest uznaną przez Państwo i finansowaną ze środków prywatnych uczelnią łączącą biznes, kulturę i politykę. Uczelnia jest organizatorem Amadeus Institute for Mobility and Business Model Innovation, jak również Phoenix Chair for General Business Administration and Mobility Management.

EW