Firma » Bankowość

Konto w Kantorze Walutowym Alior Banku można otworzyć podczas rozmowy wideo

Alior Bank udostępnia wideoweryfikację w procesie zakładania konta w Kantorze Walutowym. Osoby, które skorzystają z tej możliwości, będą mogły do końca roku dokonywać wymiany walut na preferencyjnych warunkach. To kolejny produkt z oferty banku, który można otworzyć podczas rozmowy wideo.

Tożsamość klientów, wnioskujących o założenie konta w Kantorze Walutowym Alior Banku, może być weryfikowana zdalnie podczas rozmowy wideo. Rozwiązanie jest już wykorzystywane przy otwieraniu Konta Wyższej Jakości, Konta Rozsądnego i Konta Internetowego. Alior Bank wdrożył wideoweryfikację dla wszystkich klientów jako pierwszy bank w Polsce.

Podczas połączenia wideo z konsultantem wystarczy mieć przy sobie tylko dowód osobisty i telefon. W trakcie rozmowy wykonywane są zdjęcia twarzy klienta oraz dokumentu tożsamości. W kanale wideo podczas rozmowy weryfikowane są zabezpieczenia dowodu oraz tożsamość osoby chcącej otworzyć konto, dzięki czemu nie są wymagane dodatkowe przelewy weryfikacyjne, spotkania z kurierem czy wizyty w oddziale banku.

Aby otworzyć rachunek przy pomocy wideoweryfikacji, niezbędna jest kamera o rozdzielczości co najmniej 720 pikseli, a także mikrofon. Komputery użytkowników powinny być wyposażone w nowsze wersje przeglądarki Chrome lub Mozilla Firefox.

Dodatkowo, Kantor Walutowy Alior Banku przygotował promocję. Osoby, które otworzą rachunek, korzystając z wideoweryfikacji, do końca roku będą mogły dokonywać wymiany walut na preferencyjnych warunkach. Różnica pomiędzy kursem kupna i sprzedaży dla głównych par walutowych (EUR/PLN, USD/PLN, CHF/PLN, GBP/PLN) będzie mniejsza aż o 30 proc. od standardowej oferty dostępnej dla klientów indywidualnych.

Kantor Walutowy to platforma walutowa Alior Banku umożliwiająca wymianę walut w ramach własnych rachunków bankowych, na których zgromadzone środki objęte są gwarancjami Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. Korzystne kursy na platformie są dostępne do klientów przez całą dobę, 7 dni w tygodniu. Poza bezpłatnymi rachunkami w 14 walutach, Kantor oferuje: bezpłatne karty walutowe, automatyczne zlecenia wymiany, bezpłatne przelewy walutowe środków wymienionych w Kantorze, transakcje bez środków na rachunku i dostęp przez aplikacje mobilne. Kantor umożliwia również powiązanie kart walutowych z aplikacją Android Pay i dokonywanie płatności zbliżeniowych w ponad 6 milionach punktów na całym świecie.

United PR